Nagy Ervin: Vidnyánszky egyedül fog ülni az egyetemen, mert senki nem lesz ott

Nagy Ervin színész hangsúlyozta: ami most a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel történik, annak az egész ország kárát látja majd.

Nagy szerint Vidnyánszky sértettsége politikai segítséget kívánt meg

„Ordas baklövés” politikai ügyet csinálni a színészképzésből Nagy Ervin szerint, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult helyzetről nyilatkozott az RTL Klubnak. A színész felidézte, hogy dolgozott együtt Vidnyánszky Attilával, de akkor még „sokkal nyitottabb ember volt”.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nem tudom, mi történt vele az elmúlt tíz évben, és hogy a sértettsége miért állandóan valami politikai segítséget kívánt meg[/perfectpullquote]

– mondta az SZFE kuratóriumának múlt hónapban kinevezett elnökéről.

nagy ervin katona jozsef szinhaz tavozasanak oka
Nagy Ervin színész / Fotó: Merész Márton

Nagy szerint eljöhet a nap, amikor a kuratóriumi elnök „egyedül fog ülni az egyetemen, mert senki nem lesz ott”.

A színész szerint az SZFE hallgatói egyáltalán nem csinálnak politikát ebből az ügyből, csupán kiállnak a tanáraik mellett, akiktől meg akarják tanulni a színészszakmát, és

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nem akarják elviselni, hogy egyik pillanatról a másikra olyan fajsúlyú döntéseket hozzanak a fejük felett, amivel arra kényszerítik a tanári kart, hogy fölálljon[/perfectpullquote]

– mondta a csatornának Nagy.

Zsákutcába kerül az ország

A Jászai Mari-díjas színész szerint semmi baj nincs a Színművészeti Egyetemmel, „nem kell úgy csinálni, mintha itt valami hatalmas változásra lenne szükség – ez hazugság”. Ezt az is alátámasztja véleménye szerint, hogy a fiatalabb generációkat látva minden rendben van.

Mucsi Zoltán: Kiver a víz, amikor a kultúrában is karaktergyilkossággal intéznek ügyeket

„Szemernyi bölcsesség” sincs a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) ügyének a kezelésében Mucsi Zoltán szerint. A Válasz Online-nak adott interjúban elismerte, hogy nyilván van hiba abban, ahogy a Színművészeti működik, és nincs helyzet, amelyen ne lehetne javítani, de “ez a mód viszont, hogy le sem ülnek a Színművészeti vezetésével, hogy semmilyen egyeztetés nincs, az példátlan.

Mucsi Zoltán egy interjúban azt mondta, „szemernyi bölcsesség” sincs a Színház- és Filmművészeti Egyetem ügyének a kezelésében. Mucsi elismerte, hogy nyilván van hiba abban, ahogy a Színművészeti működik, és nincs helyzet, amelyen ne lehetne javítani, de “ez a mód viszont, hogy le sem ülnek a Színművészeti vezetésével, hogy semmilyen egyeztetés nincs, az példátlan. Attól meg a víz kiver már a politikában is, amikor karaktergyilkossággal igyekszenek elintézni ügyeket. Amikor ez aztán a kultúrába is átszivárog, akkor azért nagyon vissza kell fognom magam.”

Nagy Ervin úgy gondolja, hogy amelyik ország a saját művészetét vagy tudományos életét megpróbálja befolyásolni, „az zsákutcába kerül”, és azt fogja elérni, hogy az emberek fellázadjanak, pont úgy, ahogy most is történik. A színész épp ezért szorgalmazza a párbeszédet az állam és az egyetem között: „Régóta mondom a politikának: százötven éves platánfát nem vágunk ki, mert néhány éven belül nem lesz helyette más, ezt értsük már meg. […] Lesz egy ilyen csenevész fa, amit a politika majd meg akar öregíteni, de ez nem fog menni.”

 

Jelenleg az egész színészszakma úgy gondolja, hogy most olyan „visszafordíthatatlan folyamatok” mennek végbe, aminek „később az egész ország kárát fogja látni” – mondta Nagy Ervin, aki arra kér mindenkit, vállaljon szolidaritás az egyetem hallgatóival. Mint mondta, ha ő lenne most diák, ott lenne velük a barikádon.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból