300 férjet öltek meg az asszonyok – A nagyrévi angyalcsinálók hátborzongató története

A nagyrévi angyalcsináló gyilkosok hátborzongató története a világsajtót is körbejárta, a lapok hüledezve írtak az esetről.

A nagyrévi asszonyoknak mindent felborított a férjek hazatérése az első világháborúból

A Körös torkolata fölött található tiszazugi falvakhoz egy igencsak véres botrány fűződik. 1911 és 1929 között ugyanis a környékbeli asszonyok 300 embert mérgeztek meg. Bár a legtöbb eset a hírhedtté vált Nagyréven történt, a közelben több faluban előfordultak hasonló esetek.
A háború előtti korszakban a párválasztás még sok esetben nem szabadon zajlott, a férjet a család választotta ki lányaiknak, a válás pedig még nem volt széles körben elfogadott norma.

Egyes sajtóhírek tanúsága szerint ezért minden akkor kezdődött, amikor az első világháborúba hurcolt férfilakosság helyére hadifoglyokat hoztak elszállásolásra, akikkel az itthon maradt asszonyok közelebbi kapcsolatba kerültek. A férjek hazatérése aztán mindent felborított. Többen közülük hadirokkantként érkezett haza, mások egyszerűen féltékenyek voltak, és a vagyonukat is féltették.

A gyilkos bába és a légypapír

A ’30-as években zajló nyomozásból és a tudósításokból az derült ki, hogy az események Fazekas Gyuláné, a helyi bába kezében futottak össze. A bába feladatköre ugyanis sokkal bővebb volt a szülések levezetésénél. Egyfajta kuruzslóként gyógyított, tiltott abortuszt végzett, de még a rendellenességgel született babák megölésében is segédkezett. A gyilkosságra uszított nők szerint a bába szavajárása így hangzott: “Mit kínlódsz vele?”. Ők pedig valóban szabadulni is akartak a helyzetből.
Nagyrevi Angyalcsinalok
A nagyrévi angyalcsinálók / Fotó? Munkácsi Martin / Getty Images
A kitervelt gyilkosságokhoz nem volt szükség erőszakra, nem jártak szinte semmiféle nyommal, így az ötlet gyorsan terjedt a falu asszonyai között. A férjek megöléséhez ugyanis a bába javaslatára arzént használtak, amihez légypapír kiáztatásával jutottak hozzá. A mérget aztán befőttekbe, pálinkába, különböző ételekbe keverték, a gyanútlan áldozat pedig akár már néhány órán belül fájdalmas halált halt.

Rejtélyes eset

Bár a bába többször is botrányba került az otthoni abortuszok miatt, a falu lakossága rendre összezárt, így Fazekasnét mindannyiszor mentették a felmerülő vádak alól. Az arzén azonban makacs anyag, még évekkel a mérgezés után is kimutatható a szervezetben. Bár nem egyértelmű, hogy hogyan derült fény a gyilkosságsorozatra – egyes források szerint egy partra vetett holttest volt az első nyom, mások szerint egy véletlenül életben maradó hozta nyilvánosságra a történteket –, egy biztos: a teljes igazságra már sosem fog fény derülni.

A bábaasszony ugyanis a botrány kirobbanása után hamar öngyilkos lett, ami kapóra jött a helyi asszonyoknak. Ennek tudatában ugyanis nyugodt szívvel háríthattak minden felelősséget egyes-egyedül Fazekasnéra, a legördögibb felbujtóvá nagyítva őt a botrányra éhes sajtóban. A nyomozás lefolytatása után néhányukat halálra, többjüket fegyházbüntetésre ítélték, de olyan is akadt, akit teljesen felmentettek a vádak alól.

A sajtó démonizálva tudósított az eseményekről. Országos szinten a legrészletesebb dokumentum Móricz Zsigmond nevéhez fűződik, aki a bírósági tárgyalásokat dolgozta fel. Tiszazug, ezen belül is legfőképp Nagyrév így angyalcsináló asszonyairól vált világszerte hírhedtté. Még a New York Times is többször cikkezett az esetről, a rossz hírnevet a falubeliek sokáig nem tudták magukról és településekről lemosni.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

napi 3 kave egeszseges, egeszseges kavet inni, kave ivas

Napi 3-4 csésze kávé még jót is tesz az egészségednek

A kávézás hátrányairól többet lehetett olvasni az elmúlt években, mint az előnyeiről. Ám a legfrissebb kutatások szerint sokkal több pozitív hatása van szervezetünkre, mintsem negatív, így kifejezetten egészséges szokásnak mondható.

jol ismert termek, jol ismert termekek korabban, jol ismert termekek a kezdetekben

10 jól ismert termék legelső példányai

Ezt a többször használható fogamzásgátló eszközt báránybőrből készítették Svédországban, az 1600-as években. A használati utasítása is fennmaradt, amiben azt írják, hogy meleg tejjel kell tisztítani, hogy elkerüljék a nemi betegségek terjedését.

haj egeszseg, haj apolasi tanacsok, haj apolasi tippek, egeszsegtelen haj5

8 dolog, amit a hajad elárulhat az egészségedről

A hajhullás összefüggésben állhat az endokrin rendszerrel és az immunrendszerrel, de lehet a cukorbetegség jele is. Ezért célszerű mielőbb orvoshoz fordulni. Rögtön kétségbe esni azonban felesleges, mert lehet, hogy csak egyszerű vitaminhiányról vagy stresszről van szó.

egeszseges korom, korom egeszseg, beteg kormok tunetei

Így árulják el a körmeid, hogy mennyire vagy egészséges

A köröm alakja, felülete, színe a természetes körömnek gyakorlatilag ablak szervezetünk egészségi állapotára. A rajta észlelhető változásokra éppen ezért érdemes odafigyelni, hiszen nem csak tápanyaghiányt jelezhetnek, de akár olyan komoly betegség tüneteit is mutathatják, mint a rák.

Nincs több cikk