Napi 3-4 csésze kávé még jót is tesz az egészségednek

Ennek a hírnek a hallatán nyugodtan lefőzhetsz magadnak még egy bögre kávét! Kutatók szerint ugyanis napi 3-4 csésze kávé kifejezetten egészséges, és nem csak az edzést teszi hatékonyabbá. Kár lenne vitatkozni velük, inkább olvasd el, az egészséged szempontjából milyen előnyei vannak a kávézásnak!
A kávézás hátrányairól többet lehetett olvasni az elmúlt években, mint az előnyeiről. Ám a legfrissebb kutatások szerint sokkal több pozitív hatása van szervezetünkre, mintsem negatív, így kifejezetten egészséges szokásnak mondható. A vizsgálat során összehasonlították azon alanyok eredményeit, akik egyáltalán nem fogyasztottak kávét, akik napi 3-4 bögrével ittak meg, és azokét, akik ennél kevesebbet, illetve többet ittak feketéből.

Az eredmények szerint a kávé képes 18%-kal csökkenteni a rák esélyét, de azt is kimutatták, hogy hatékony egyes idegrendszeri, anyagcsere és májbetegségek megelőzésében is. Ráadásul csökkenti általánosságban is a halálozás esélyét, de ugyanez érvényes a keringési betegségek miatti halálozásra, és a keringési betegségekre is.

Napi 3-4 bögre kávé mégsem való mindenkinek

A vizsgálat azt is kimutatta, hogy ilyen mennyiségű kávé elfogyasztása nem ajánlott általánosan mindenkinek. Várandósokra kifejezetten negatívan hat, megfigyelték, hogy ha egy terhes nő napi 3-4 csésze kávét megiszik, gyermeke az átlagosnál kisebb súllyal jön világra, nagyobb eséllyel lesz koraszülött, és nagyobb az esélye a vetélésnek is. A kutatók arra is kitértek, hogy mivel a kávés csésze nem egy univerzális mértékegység és a kávét szinte mindenütt különböző módon készítik el, sok mindenen múlik, hogy naponta mekkora mennyiségben javasolható a fekete ital fogyasztása.

A fent olvashatók alapján, egészségünkre válhat az, hogy ha több csésze kávét is iszunk nap közben. Viszont egy másik kutatás szerint, nem mindegy mikor isszuk meg a legelső kávénkat, mivel több nem kívánatos hatással is lehet a testünkre, ha a reggelünk legelején már azzal kezdjük.

A cikk a Bright Side angol fordítása által készült.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet