Németország elismerte a harmadik nemi identitást, ami az azonosító okmányokba is bekerülhet

A német kormány szerdán elfogadta azt a törvénytervezetet, ami elismeri a harmadik nemi identitás választásának lehetőségét. Így nem lesz többé akadálya annak, hogy az a hivatalos azonosító nyilvántartásokba is bekerüljön. A lépésre az alkotmánybíróság döntése nyomán került sor.

A férfi és a nő mellett a harmadik nem választásának lehetősége év végétől lesz elérhető. A jogszabálytervezet lehetővé teszi az interszexuális emberek számára, hogy nemüket a “különböző” (“divers”) opcióval jelöljék meg, ami körülbelül annak felel meg, hogy “vegyes”, “másféle” vagy “egyéb”. Idáig ezeket az embereket nem nélkül vették nyilvántartásba.

Az alkotmánybíróság még tavaly kimondta, hogy a jelenlegi rendszer sérti a személyiségi jogokat és a diszkriminációellenes törvényekbe ütközik.

41303463 303
Hamarosan Megoldódhat Az Interszexuális Emberek Nyilvántartási Azonosítási Problémája / Fotó: Deutsche Welle / Colurbox

Az alapul fekvő ügyben az 1 X kromoszómával rendelkező, de második nemi kromoszómával nem rendelkező felperes sikertelenül kísérelte meg megváltoztatni a nemét születési anyakönyvi kivonatában “nőről” harmadik kategóriára. Mint ismeretes, a nőknek 2 X kromoszómájuk van, míg a férfiaknak egy X és egy Y.

A bírák szerint a hatóságoknak vagy teljesen el kell vetniük a nemek azonosítását, vagy a hasonló helyzetű emberek számára lehetővé kell tenniük, hogy “a nemük egy másik olyan pozitív megjelölését választhassák, ami sem nem nő, sem nem férfi.”

A kabinet döntését a parlamentnek is el kell fogadnia ahhoz, hogy hatályba léphessen. Franziska Giffey, az SPD (Németország Szociáldemokrata Pártja) családügyi minisztere üdvözölte a döntést, és azt mondta, hogy az

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] egy fontos lépés azon emberek jogi elismerése irányába, akik nemi identitása se nem férfi, se nem nő.  [/perfectpullquote]

Katarina Barley, igazságügyi miniszter (SPD) szintén örömét fejezte ki a törvénytervezettel kapcsolatban.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Régóta esedékes már, hogy végre modernizáljuk a személyi állapotról szóló törvényt. Senkit nem lehet hátrányosan megkülönbözteti nemi identitása miatt   [/perfectpullquote]

– mondta a miniszter asszony. Az Igazságügyi Minisztérium hozzátette, kezdeményezni fogja további jogszabályok kidolgozását annak érdekében, hogy kigyomlálják az interszexuálisokkal szembeni diszkriminatív szabályozásokat.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból