Reviczky Gábor 72 évesen vehette át a Nemzet Művésze díjat a Pesti Vigadóban.

A tavalyi díjazottakat is most köszöntötték

A Nemzet Művésze díjakat, ahogy mindig, most is a Magyar Művészeti Akadémia köztestület létrejöttének évfordulóján adták át, a járványhelyzet miatt tavaly évi és az idei kiválasztottaknak is. A legrangosabb magyarországi művészeti kitüntetést hat alkotó vehette át a Pesti Vigadóban.

Aknay János festőművész, András Ferenc filmrendező, Maurer Dóra grafikus-festőművész, Reviczky Gábor színművész, Sapszon Ferenc karnagy, zeneszerző és Zádori Mária énekművész érdemelte ki a Nemzet Művésze Bizottság döntése alapján az elismerést.

Az ünnepségen Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is tiszteletét tette. Beszédében a magyar kultúra sokszínűségét és erősségét ecsetelte, emellett pedig kitért arra, hogy a különféle kultúrák egymásra hatására olyan új minőség jött létre, amely máshol nem található, számolt be a 24.hu.

Kapcsolódó cikk

Egy időben hetven Nemzet Művésze címmel rendelkező alkotó lehet

A rangos díjat nyolc éve ítélik oda az arra leginkább alkalmas művészeknek. Lehetséges egyszerre tizenegy kategóriában díjazni, azonban külön szabály van arra, hogy hány Nemzet Művésze címmel rendelkező személy lehet egyszerre. Ezt Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke fejtette ki.

A 2020-as díjátadót elhalasztani kényszerültek így az akkor kiválasztottak is részt vettek a gálán. Név szerint Nagy Ervin építőművész, Dárday István filmrendező, Hildebrand István operatőr, Péreli Zsuzsa textilművész, keramikus, restaurátor, Bereményi Géza író, forgatókönyvíró, rendező, Szakonyi Károly író, Farkas Ádám szobrászművész, Földi Péter festőművész, Kovács Miklós kékfestő mester és Ránki Dezső zongoraművész, illetve Soproni József zeneszerző áprilisban elhunyt, így díját özvegye vette át.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet