Az új Nemzeti Alaptantervet érintő vita remek lehetőséget szolgáltat a politikai szekértáboroknak, hogy a generációkon át hordozott történelmi traumáik mentén ismételten egymás torkának ugorjanak. A Kertész Imre versus Nyírő József deathmatch mindenről szól, csak a lényegről nem: a magyar oktatási rendszer alapjaiban egy csőd.

Műbalhé a köbön

Szerencsésnek tartom magam. A lehetőségekhez képest, egy kifejezetten vidám barakkban vészeltem át a középiskolás éveimet. Így többé kevésbé stabil pszichével szabadultam a magyar iskolarendszerből, köszönhetően, hogy egy alternatív gimnáziumba jártam. Persze, persze, középiskoláról beszélünk: még az enyémhez hasonló, vidám büntetés végrehajtó intéz… gimnáziumban is találkozik az ember patológiás esetekkel a tanári karban. Így, visszagondolva egész sokkal, főleg matematika órákon. De álljunk meg! Hogy jön ez ide? Kultúrharcz van! Kertész vagy Nyírő?! Ez itt a kérdés! Hát nem, nagyon nem.

Nemzeti Alaptanterv 2020 Nat Ugy Oktatas Problemai3
Résztvevők Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Előtt A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (Pdsz) Demonstrációján, Amelyen Az Új Nemzeti Alaptanterv (Nat) És A Szakképzés Átalakítása Ellen Tiltakoztak / Fotó: Mti / Balogh Zoltán

Gyorsan rövidre is szeretném zárni az irodalmi iszapbirkózást. Azt gondolom, hogy egyik fent említett író se legyen kötelező olvasmány. Nyírő József azért nem, mert egy középiskolás számára nyilvánvalóan tökéletesen érdektelen. Nem szolgálja az olvasás megszerettetését, ahogy a többi klasszikus író és költő munkássága sem, tetszik vagy sem, a fiatalok számára többnyire azonosulhatlanok.

Fiatalkorban pedig a legfontosabb misszió az azonosulási pontok feltárása, olyan művek bemutatása, amelyekből a tanulók reflektálni tudnak saját magukra, sőt, akár megtapasztalhtják a katarzist.

Ebből kifolyólag Kertész Imre is korai, hiszen egy középiskolás számára a Sorstalanság egyszerűen még nem befogadható olvasmány.

NAT-ügy: „Nem tanítok fasiszta írót!” – Pedagógusok sora tiltakozik

NAT-ügy: „Nem tanítok fasiszta írót!” – Pedagógusok sora tiltakozik “Azonnal vissza kell vonni” A ME szerint például mélyen gyerekellenes és „olyan súlyosan veszélyezteti a nemzet egységét, a nemzeti kultúrát, a diákok fejlődését, a tanári munka szakmaiságát, annyira mérgezi a közgondolkodást, hogy azonnal vissza kell vonni”.

Fontos a holokauszt oktatás, de ne gondoljuk, hogy a Sorstalanságra készen áll egy tizenéves. Az alkotó produktumának értéke a legkevésbé sem függ a politikai nézeteitől. Wagner, Burzum, Rage Against The Machine, Gabriel Garcia Marquez, Martin Heidegger és még sorolhatnám: politikailag szélsőségekkel kokettáltak, hogy finom legyek, mégis elvitathatatlan a kultúrához adott értékük. Szóval ne nácizzuk, zsidózzunk, fasisztázzunk, kommunistázzunk, azaz ne huszadik századi szerepjátékozzunk! Nem ez a lényeg, emberek! Sem Nyírő, sem Kertész kapcsán.

Rothadó rendszer

Térjünk vissza az elejére! Azért találtam megosztani, hogy milyen szerencsés vagyok, mert a magyar oktatási rendszerben megfordult diákok gyászosan túlnyomó többsége nem hozzám hasonlóan mázlista.

Ugyanis a rendszer, amiben létezniük kell, szétrohadt. Szerves, életet adó organizmusok csak elvétve találhatóak meg az oktatási szisztéma oszló és bűzlő hulláján.

Az alaptantervet nem megreformálni kell, hanem kivágni a kukába és teljesen új alapokról, tökéletesen új szemlélettel valami teljesen újat felépíteni. A rossz hír az, hogy az uralkodó politikai osztálynak se jobbról, se balról nem áll ez az érdekében. Ja, és a Magyarországra pusztán összeszerelő üzemként tekintő multinacionális nagyvállalatokról nem is beszélve. Az előbb említett rabszolgahajcsárok érdekeinek tökéletesen kielégítő a mostani diák- és tanárellenes status quo.

Nemzeti Alaptanterv 2020 Nat Ugy Oktatas Problemai2
/ Fotó: Shutterstock

Mi jellemzi a magyar iskolarendszert? Áporodott tekintélyelvűség, alkalmatlan és alulfizetett tanárok, lelkileg megnyomorított és megtört diákok, ostoba és elavult, a valóságra minimálisan sem reflektáló tananyag. Továbbá túlterhelés, az autonóm és kritikai gondolkodás tűzzel és vassal való irtása.

Nem is beszélve az iskolák rettenetes felszereltségéről. A helyzet tragikus. Az iskolarendszer által kitermelt, traumáktól sebzett neurotikus emberek a munkaerőpiacon sem számíthatnak jobb körülményekre.

A megaláztatás, a tekintélyelvűség ott is folytatódik, amit persze oldani kell – Gyógyszerekkel, alkohollal, fogyasztással, gyűlölködéssel. Az emberként indult biorobot pedig elkészült. A hatalom örül. A gazdaság pörög.

Az ideális oktatási rendszer ábrándja

Az ideális oktatási rendszer célja nem lehet más, mint lelkileg egészséges, kiegyensúlyozott, nem pedig depressziós és megtört embereket integrálni a társadalomba. Az ideális oktatási rendszerben nem küldik ki a táblához diákot és alázzák porig, ha nem tud fejből olyan baromságokat, mint a másodfokú egyenlet megoldóképlete. A rendszer tisztában van azzal, hogy egyfelől tökéletesen haszontalan a másodfokú egyenlet megoldóképletének tudása, másfelől ott lapul megoldás a telefonban.

A fiatalügyi miniszter szerint a demokrácia oktatásával elkerülhető a radikalizálódás

Franziska Giffey ismét elővette pártja, az SPD (Német Szociáldemokrata Párt, Sozialdemokratische Partei Deutschlands) azon korábbi követelését, hogy Németország hozzon törvényt a demokrácia oktatásáról. A miniszter asszony véleménye szerint ezzel lehet elejét venni a szélsőséges nézetek térhódításának és a radikalizálódásnak. Giffey volt az első szövetségi miniszter, aki Chemnitz-be látogatott a múlt heti zavargások után.

Az ideális oktatási rendszer reflektál a huszonegyedik század kihívásaira, így kreativitásra, autonómiára, kritikai gondolkodásra nevel. Elveti az avitt sémákat, felelős fogyasztási attitűdre oktat. Az ideális oktatási rendszer nem kényszerít magolásra, hanem az összefüggések felfedezésére és azoknak a megértésére tanít. Nem az évszámok-, a szinusztétel- vagy Petőfi életrajzának a számonkérésében leli perverz örömét. Az ideális iskolarendszer a kooperációt helyezi előtérbe, megadja a választás szabadságát. Az ideális iskolarendszer nem arra kíváncsi, hogy mit nem tud a diák, hanem hogy mit tud. Az ideális iskolarendszer figyel a diákra, figyelembe veszi a véleményét, nem ítélkezik, hanem támogat. Akár cinkosává is válik a diáknak, nem pedig az ellenségévé. Az ideális iskolarendszerben a tanár sem fél tanulni, fejlődni. Az ideális iskolarendszer nem éhbérért vár el teljesítményt a benne dolgozóktól.

Elkerülhetetlen a reform

A tanári hivatás, mint bármilyen segítői szakma – a pszichoterapeutától az orvosig – az átlagnál nagyobb számban vonzza az altruista, illetve különböző személyiségzavarokkal élő embereket.

Természetesen a skála végtelen, de lássuk be, sokunknak vannak élményei mind fantasztikus és inspiráló, mind pedig zsarnok pedagógusokkal. Éppen ezért érdemes megemlíteni, hogy egy funkcionális oktatási rendszerben elengedhetetlen a tanárképzés reformja is.

Nem elég vonzóvá tenni a jelenleg nem éppen hívogató szakmát, de fontos volna a tanárokat átfogóbb érzékenyítő, pszichológiai képzés alá vetni, valamint kétszáz éves ismeretek helyett a huszonegyedik század módszereivel megismertetni. Ehhez persze generációváltás szükséges, hiszen a reform esélye a jelenlegi tanári garnitúrával lehetetlen.

A magyar oktatás problémái – Vélemény / ContextUs

Évek óta érzem úgy, hogy hazánk oktatásának a lényege minitudósok komplett generációját kinevelni. Tangensek és kotangensek, endoplazmatikus retikulum fogalmak és komplett államberendezkedések modelljei repkednek fejmagasságban. Mindez azzal a hazug magyarázattal, hogy ezek mind az általános műveltség részei, mindre szükségünk lesz az életünk során és ebből adódóan mindent tudnunk kell.

A magyar társadalom beteg és sérült. A lehetséges gyógyír pedig az oktatási rendszerünkben rejlik, és amíg azt nem reformáljuk meg, a beteg továbbra is beteg marad. Nyírő vagy Kertész? Ugyan már! Műbalhé. Gumicsont. A probléma ennél milliószor mélyebben lakozik, és amíg ennek a megoldására nem lesz akarat, addig bizony nincs remény.

Pink Floyd – Another Brick In The Wall (HQ)

HIT SUBSCRIBE FOR MORE CLASSIC VIDEOS Pink Floyd – Another Brick In The Wall Lifted from “Pink Floyd The Wall” film, this video is actually comprised of two …

Diákok, ti pedig ne tűrjetek! Álljatok ki magatokért, ne engedjetek semmiféle zsarnokságnak! A változást nektek kell kiharcolni! Ne hagyjátok, hogy titeket is bedaráljon az iskolarendszernek nevezett emberellenes gépezet. Ne legyetek még egy tégla a falban. Inkább szervezkedjetek és lógjatok a suliból. Ti vagytok a remény, ti vagytok a jövő!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

dezinformáció nyelvpolitika orosz ukrán háború választás

A nyelvpolitikai küzdelmeken túl

Az orosz-ukrán konfliktus és a magyarországi választási kampány előtérbe tolta a populizmus, a dezinformáció és a politikai valóságteremtés témaköreit. A nyelv uralásának kérdése háborús helyzetben még inkább központi kérdéssé vált.

Érzékenyítés vagy nyerészkedés áll a Coca-Cola kampánya mögött?

Sokak által érzékeny vizekre evezünk, ha az LMBTQ témája felmerül. Lényegében három tábor alakult. Elsőként maguk az LMBTQ tagjai és azok, akik támogatják a törekvéseiket. A második csoport, akik ellenzik a mozgalmat. És ott van az a bizonyos harmadik csoport, amelyet megközelítőleg egyáltalán nem érdekel sem egyik, sem másik csoport véleménye sem.

Tálalási tippek a #metoo-hoz – Mert nem mindegy: iszogató pár vagy két részeg állat

A Harvey Weinstein-botrány óta az internet felrobban a szexuális zaklatásokat feldolgozó történetektől, a nők elnyomása elleni mozgalmaktól és a férfiakat köpködő posztoktól. Boldog-boldogtalan előáll egy inzultálós storyval. Már azt sem tudjuk, elhiggyük-e a rengeteg kegyetlen és kétségkívül felkavaró történetet vagy sem. Itt az ideje, hogy mi is kicsit körbejárjuk a témát, és megnézzük, mi ez az egész!

A fake news anatómiája

A fake news jelenség pár évvel ezelőtt olyan ironikus álhíroldalak sajátja volt, mint az Onion vagy a Hírcsárda, legfeljebb csak magukat túl fontosnak képzelő politikusok vették őket komolyan.