Az ideges nevetés valójában nem is nevetés. De ettől még nem lesz kevésbé kínos, ha nevetünk egy traumatikus esemény vagy súlyos pillanat során. Szerencsére van néhány módja annak, hogy megakadályozzuk vagy legalább elrejtsük.

A Bright Side összegyűjtött néhány tippet, amelyek segíthetnek megzabolázni a kontrollálatlannak tűnő nevetést. 

Ez egy érzelmi reakció

Nevetes.okai .Komoly.pillanatokban
Ha nevetsz egy nem megfelelő helyzetben, az nem jelenti azt, hogy rossz ember vagy. Sőt, akár odáig is eljuthatunk, hogy ez nem igazi nevetés, mert csak a test védekező mechanizmusának eredménye, hogy csökkentse a szorongást, zavartságot, stresszt és kényelmetlenséget, amelyet abban a pillanatban tapasztalsz.
Bizonyos értelemben a nevetés elveszi a figyelmünket a traumáról és a fájdalomról azáltal, hogy pozitív reakciókat vált ki. Segít megküzdeni minden olyan érzelmünkkel, amelyet megtapasztalunk, és amelyek sebezhetővé vagy gyengévé tehetnek bennünket.

1. Nyald meg vagy harapd meg az ajkaidat

Nevetes.okai .Komoly.pillanatokban.2
Próbálj meg olyan viselkedésre gondolni, amellyel helyettesítheted a nevetést. Néhány példa, ami hasznos lehet: az ajkak nyalogatása, bólogatás, mély belégzés és kilégzés. Megharaphatod az ajkadat is, vagy megcsípheted magadat a karodon.

2. Kattogtass egy tollat

Nevetes.okai .Komoly.pillanatokban.3
Az ideges nevetés nem csak olyan helyzetekben fordul elő, amikor gyászról van szó, hanem akár egy komoly munkahelyi pillanatban is. Ez bonyolíthatja a dolgokat, és a legjobb módja annak, hogy megakadályozd a nevetést, ha egy tollal kattintgatsz. Koncentrálj a csattanásra, hogy gondolataid eltávolodjanak a nevetéstől.

3. Nevesd ki magad, amíg senki nem látja

Nevetes.okai .Komoly.pillanatokban.4
A nevetés jó orvosság lehet, de nem helyénvaló olyan emberek előtt tenni, akik gyászolnak. Kíméld meg magát a kínos helyzettől azzal, hogy megfordulsz és addig nevetsz, amíg elmész, és próbáld meg a lehető legjobban leplezni. Kimehetsz a mosdóba, vagy úgy csinálhatsz, mintha valamit az autódban felejtettél volna.

4. Koncentrálj egy színre a szobában

Nevetes.okai .Komoly.pillanatokban.5
Az egyik módja annak, hogy gondolataidat eltereld a nevetéstől, ha valami egészen másra helyezed a hangsúlyt. Például gondolj egy színre, és kezdj el körülnézni a szobában, hogy megtaláld. Most nézd meg, hányszor jelenik meg ez a szín a szobában. Annak ellenére, hogy ez egy kis cél, valami másra irányítja az érzelmeidet, és esetleg lenyelheted a nevetést.

5. Énekelj magadnak egy dalt

Nevetes.okai .Komoly.pillanatokban.6
Bármilyen dal lehet, még az „ABC”-s is. Egy dal szövegének elmondása praktikus módja annak, hogy gondolataidat eltereld az érzelmeidről, és valóban csökkentsd a nevetés késztetését.
Az éneklésen kívül megpróbálhatod fejben szorzótáblát készíteni, vagy akár pizzát is készíthetsz gondolatban. Gondolj minden lépésre, amelyet megtennél az elkészítéséhez (például a tészta dagasztása vagy a sajt reszelése). A cél az, hogy eltereld a figyelmedet az ideges nevetésről.

6. Zárt ajkakkal fújd ki a levegőt

Nevetes.okai .Komoly.pillanatokban.7
A légzéstechnikák valóban segíthetnek megelőzni a nevetés kitörését. Csak szorosan szorítsd össze az ajkaidat, és az ujjaival fogd be a füledet. Most próbálj meg kilélegezni a szádon. A késztetés elmúlhat, ha nyomást érzel a szádon.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.