Stop női adó: New York államban mostantól egy árban vág hajat a férfiaknak és a nőknek is a fodrász

Az eddigiekkel ellentétben mostantól New York államban hasonló termékekért és szolgáltatásokért nem fizethetnek többet a nők a férfiaknál.

New York állam Női Programjának része

Bár a koronavírus-járvány rengeteg terhet pakolt a nőkre és gátolta az egyenjogúságért folytatott a törekvéseket,  a New York állambeli nők most kapnak némi kompenzációt. Érvénybe lépett a „rózsaszín adó” tilalma, ami lehetővé teszi, hogy csökkenjen a szolgáltatások és termékek áraiban megjelenő nemek szerinti megkülönböztetés, írja a Dazed. Vagyis nem lehet ezután eltérő árképzést alkalmazni aszerint, hogy férfiaknak vagy nőknek készült az adott, hasonló igényt kielégítő árucikk vagy szolgáltatás.
New York Pink
Egyenlő Árakon / Fotó: Alana O’herlihy
Andrew Cuomo kormányzó még áprilisban javasolta a 2020-as Női Programja részeként a nemi alapon történő árképzés betiltását az egész államban. A jogszabály kiterjed az olyan mindennapi árucikkektől kezdve, mint a dezodor vagy a borotva egészen a szolgáltatásokig, mint például a ruhatisztítás vagy a fodrászat. Egy női kosztüm tisztítása eddig 12 dollárba került, míg a férfi öltönyöké csak 8-ba, ezt az  árkülönbséget kívánja felszámolni a most meghozott törvény.

Miért maradtak ki eddig a női filozófusok a szakirodalomból? – Contextus magazin

Számos jó gyakorlatot láthattunk már a női szolidaritásról, nők által indított kezdeményezésekről, projektekről, amelyben nők nőtársaik eredményeit ismertetik, tudatosítják a nagyközönség körében. Rihanna korunk globális kultúrájára, a legnagyobb hatást gyakorló nőkről magazint adott ki. Készült kártyajáték a tudomány, kultúra és aktivizmus területén legkiválóbb nőkről és egy illusztrátor segítségével megismerhettük a leghíresebb iráni hölgyeket.

„A rózsaszín adó felszámolásával lányainknak-asszonyainknak ezentúl nem kell megfizetniük a hátrányos és igazságtalan ártöbbletet. Minden vállalkozás, amely nem tesz eleget a jogszabályoknak, felelősségre vonható lesz” – mondta Cuomo kormányzó állásfoglalásában.
Az elmúlt évtizedekben készült elemzések szerint a nők többet fizettek ugyanazon termékek női változatáért, mint a férfiak a nekik szólóért. A New York Város Fogyasztóvédelmi Felügyeletének vizsgálata alapján a nőknek készült hajápolási termékek 48%-kal kerülnek többe, mint a férfiaké.
A női szépségápolási cikkek átlagosan 13%-kal drágábbak a férfiakéhoz képest.

Hajdiszkrimináció betiltása

Egy 2011-ben készült felmérés szerint a találomra kiválasztott fodrászatok mindössze 15%-a dolgozott ugyanazon az árakon férfiak és nők számára. Az elmúlt években egyre több üzlet kezdett egységes árazást kialakítani a férfiaknak és nőknek nyújtott szolgáltatásaiban. A londoni székhelyű fodrászati franchise, a Chop-Chop például egységesen 20 fontot számít fel a vendégeknek minden megkezdett 20 perc után. A most elfogadott törvény szerint tehát New York államban az ehhez hasonló kivételek fogják jelenteni a normát.

Meghalt Helen Reddy, a női egyenjogúság himnuszának Grammy-díjas szerzője – Contextus magazin

Legismertebb dala a női egyenjogúságért folytatott küzdelem himnuszává vált I Am Woman című szám lett a hetvenes években.

Az árak természetesen változhatnak különféle paraméterek alapján mint az időráfordítás, a munka bonyolultsága vagy munkaerőigénye. “A rózsaszín adó megszünteti a nemi alapon történő árképzést, aminek következtében javul a nők anyagi helyzete és megszűnik néhány az előttük álló akadályok közül. Államunkban nem engedjük a diszkriminációt, tovább harcolunk azért, hogy egy nő is ugyanannyit keressen, mint férfi kollégája, és ezáltal létrejöjjön a nemek közötti teljes egyenlőség és igazságosság” – mondta Kathy Hochul kormányzó-helyettes. New York állam gyakran vállalt úttörő szerepet a diszkriminációmentes törvényhozásban. Tavaly nyáron Kalifornia állam után másodikként fogadta el a CROWN Actet, vagyis azt a jogszabályt, amely tiltja az egyes hajviseletek és a hajtextúra – különös tekintettel az afroamerikaiak és a raszták frizurájára – alapján történő diszkriminációt az oktatási intézményekben és a munkahelyeken. New Jersey, Washington, Virginia, Colorado és Maryland államokban is követték a szabályozást. Idén szeptemberben a Képviselőház is elfogadta az elsősorban színesbőrű állampolgárokat érintő jogszabályt, akik nagy arányban voltak kénytelenek a természetestől eltérő módon viselni a hajukat, mert munkahelyük nem találta elég rendezettnek és ápolt hatást sugárzónak a természetesen göndör hajat.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból