Követem Élet + Stílus Stop női adó: New York államban mostantól egy árban...

Stop női adó: New York államban mostantól egy árban vág hajat a férfiaknak és a nőknek is a fodrász

Promóció

Az eddigiekkel ellentétben mostantól New York államban hasonló termékekért és szolgáltatásokért nem fizethetnek többet a nők a férfiaknál.

New York állam Női Programjának része

Promóció
- Advertisement -

Bár a koronavírus-járvány rengeteg terhet pakolt a nőkre és gátolta az egyenjogúságért folytatott a törekvéseket,  a New York állambeli nők most kapnak némi kompenzációt. Érvénybe lépett a „rózsaszín adó” tilalma, ami lehetővé teszi, hogy csökkenjen a szolgáltatások és termékek áraiban megjelenő nemek szerinti megkülönböztetés, írja a Dazed. Vagyis nem lehet ezután eltérő árképzést alkalmazni aszerint, hogy férfiaknak vagy nőknek készült az adott, hasonló igényt kielégítő árucikk vagy szolgáltatás.

Egyenlő árakon / Fotó: Alana O’Herlihy

Andrew Cuomo kormányzó még áprilisban javasolta a 2020-as Női Programja részeként a nemi alapon történő árképzés betiltását az egész államban. A jogszabály kiterjed az olyan mindennapi árucikkektől kezdve, mint a dezodor vagy a borotva egészen a szolgáltatásokig, mint például a ruhatisztítás vagy a fodrászat. Egy női kosztüm tisztítása eddig 12 dollárba került, míg a férfi öltönyöké csak 8-ba, ezt az  árkülönbséget kívánja felszámolni a most meghozott törvény.

Miért maradtak ki eddig a női filozófusok a szakirodalomból?

Számos jó gyakorlatot láthattunk már a női szolidaritásról, nők által indított kezdeményezésekről, projektekről, amelyben nők nőtársaik eredményeit ismertetik, tudatosítják a nagyközönség körében. Rihanna korunk globális kultúrájára, a legnagyobb hatást gyakorló nőkről magazint adott ki. Készült kártyajáték a tudomány, kultúra és aktivizmus területén legkiválóbb nőkről és egy illusztrátor segítségével megismerhettük a leghíresebb iráni hölgyeket.

„A rózsaszín adó felszámolásával lányainknak-asszonyainknak ezentúl nem kell megfizetniük a hátrányos és igazságtalan ártöbbletet. Minden vállalkozás, amely nem tesz eleget a jogszabályoknak, felelősségre vonható lesz” – mondta Cuomo kormányzó állásfoglalásában.

Az elmúlt évtizedekben készült elemzések szerint a nők többet fizettek ugyanazon termékek női változatáért, mint a férfiak a nekik szólóért. A New York Város Fogyasztóvédelmi Felügyeletének vizsgálata alapján a nőknek készült hajápolási termékek 48%-kal kerülnek többe, mint a férfiaké.

A női szépségápolási cikkek átlagosan 13%-kal drágábbak a férfiakéhoz képest.

Hajdiszkrimináció betiltása

Egy 2011-ben készült felmérés szerint a találomra kiválasztott fodrászatok mindössze 15%-a dolgozott ugyanazon az árakon férfiak és nők számára. Az elmúlt években egyre több üzlet kezdett egységes árazást kialakítani a férfiaknak és nőknek nyújtott szolgáltatásaiban. A londoni székhelyű fodrászati franchise, a Chop-Chop például egységesen 20 fontot számít fel a vendégeknek minden megkezdett 20 perc után. A most elfogadott törvény szerint tehát New York államban az ehhez hasonló kivételek fogják jelenteni a normát.

Meghalt Helen Reddy, a női egyenjogúság himnuszának szerzője

A 78 éves Helen Reddy múlt hét kedden halt meg Los Angelesben – közölte a családja a Facebookon. Reddy Addison-kórban szenvedett és 2015-ben demenciát is megállapítottak nála. Élete utolsó éveit egy hírességeket gondozó Los Angeles-i otthonban töltötte – írta a .

Az árak természetesen változhatnak különféle paraméterek alapján mint az időráfordítás, a munka bonyolultsága vagy munkaerőigénye.

A rózsaszín adó megszünteti a nemi alapon történő árképzést, aminek következtében javul a nők anyagi helyzete és megszűnik néhány az előttük álló akadályok közül. Államunkban nem engedjük a diszkriminációt, tovább harcolunk azért, hogy egy nő is ugyanannyit keressen, mint férfi kollégája, és ezáltal létrejöjjön a nemek közötti teljes egyenlőség és igazságosság

– mondta Kathy Hochul kormányzó-helyettes.

New York állam gyakran vállalt úttörő szerepet a diszkriminációmentes törvényhozásban. Tavaly nyáron Kalifornia állam után másodikként fogadta el a CROWN Actet, vagyis azt a jogszabályt, amely tiltja az egyes hajviseletek és a hajtextúra – különös tekintettel az afroamerikaiak és a raszták frizurájára – alapján történő diszkriminációt az oktatási intézményekben és a munkahelyeken. New Jersey, Washington, Virginia, Colorado és Maryland államokban is követték a szabályozást. Idén szeptemberben a Képviselőház is elfogadta az elsősorban színesbőrű állampolgárokat érintő jogszabályt, akik nagy arányban voltak kénytelenek a természetestől eltérő módon viselni a hajukat, mert munkahelyük nem találta elég rendezettnek és ápolt hatást sugárzónak a természetesen göndör hajat.

Promóció
ForrásDazed
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3