Újabb nap, újabb esély arra, hogy egy csapat nő felemelje a hangját a normálisnak titulált szisztematikus szexizmus és a szexuális zaklatások ellen a kreatív iparban.

Ez alkalommal a művészeti világ női tagjai küldtek egy nyílt levelet arról, hogy mennyire nincsenek meglepve:

Nem vagyunk meglepve, amikor a kurátorok szexuális jellegű szívességekért cserébe ajánlanak fel kiállítási lehetőséget. Nem vagyunk meglepve, ha a galeristák visszaélnek az általuk reprezentált művész szexualitásával. Nem vagyunk meglepve, ha egy gyűjtővel vagy egy lehetséges támogatóval találkozunk, aztán az átfordul szexuális célozgatásokba fordul át. Nem vagyunk meglepve, ha visszautasításunk miatt elesünk a tiszttől. Nem vagyunk akkor sem meglepve, amikor Knight Landesman elkezd fogdosni minket egy művészeti vásáron azt ígérve, hogy segíteni fog minket a karrierünk során.

Nem vagyunk meglepve, ha egy gyűjtővel vagy egy lehetséges támogatóval találkozunk, aztán az átfordul szexuális célozgatásokba fordul át. Nem vagyunk meglepve, ha visszautasításunk miatt elesünk a tiszttől. Nem vagyunk akkor sem meglepve, amikor Knight Landesman elkezd fogdosni minket egy művészeti vásáron azt ígérve, hogy segíteni fog minket a karrierünk során.

A weblap kezdőoldalán Jenny Holzer munkája ugrik a szemünk elé, ami a levél központjában álló témát ábrázolja: 

A hatalommal való visszaélés nem meglepő

A nyílt levél megjelenését megelőzően az Artforum kiadója, Knight Landesman az őt ért szexuális bántalmazások vádja fényében lemondott. A levél felhívja a figyelmet, hogy a téma vitatásának során gyakran megjegyzik, hogy színes nők, transzneműek és gender nonkomformisták gyakran esnek áldozatául a magasabb szintű elvárásoknak. Széles körben ismert képmutatás áll az iparág középpontjában:  “A művészeti világban hatalommal rendelkező számos intézmény és magánszemély aki elméletileg a feminizmus és a méltányosság retorikáját élvezi, gyakran pénzügyi előnyökhöz jut progresszív politikák hasonlóan kegyetlen állításai révén, miközben megőrzi az elnyomó és káros szexista normákat a gyakorlatban. “

“túl sokan vagyunk ahhoz, hogy elhallgattassanak vagy figyelmen kívül hagyjanak minket és mindazt, amit tapasztaltunk és tanúként láttunk, ez a levél semmi meglepetést nem tartogat.”

Ennél mégis mélyebbre kell ásnunk, mint hogy démonizáljunk egy különösen problémás személyt: “Egy nagy multú magazintól való lemondás nem old meg egy nagyobb, belső problémát: azt, hogy a művészeti világ magában hordoz egy olyan örökölt hatalmi struktúrát, ami gyakran felülírja az etikus viselkedést. “

A levél a történetek és nyilatkozatok számának bátorító konszenzusával zárul le; az az elképzelés, hogy “túl sokan vagyunk ahhoz, hogy elhallgattassanak vagy figyelmen kívül hagyjanak minket és mindazt, amit tapasztaltunk és tanúként láttunk, ez a levél semmi meglepetést nem tartogat.”

Olvassátok el az egész levelet itt, nézzétek meg, hogyan definiálják a szexuális zaklatást és a világ művészeinek védelme érdekében írjátok alá petíciójukat itt. 

#NotSurprised

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet