Az örökbefogadás fejleményeit váró gyermekek helyzetét és státuszát áttekinti Novák Katalin, akinek a „különös méltánylást érdemlő esetekben lesz hozzájáruló szerepe”.

Novák Katalin és az örökbefogadás különös esete

Az MTI számolt be a Magyar Közlönyben megjelent rendeletről és ahhoz kapcsolódóan Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter közleményéről. Mint olvasható benne, „ahogyan eddig, ezután is szakemberek döntik majd el, hogy az örökbe fogadni szándékozók személyiségük és körülményeik alapján alkalmasak-e gyermek örökbefogadására.

Novak Katalin Orokbefogadas Anya No Apa Ferfi
Novák Katalin Családokért Felelős Tárca Nélküli Miniszter / Mti

Az arra alkalmas egyedülállók előtt továbbra is fennáll a lehetőség, hogy örökbe fogadjanak. A családokért felelős tárca nélküli miniszternek a „különös méltánylást érdemlő esetekben lesz hozzájáruló szerepe”.

A közlemény szerint továbbá az első feladatai között lesz Nováknak, hogy a következő hónapokban áttekintsék minden egyes örökbefogadásra váró gyermek helyzetét és dokumentációját, és ahol lehetséges, felgyorsítsák a családba kerülés folyamatát.

136 igen

Tavaly novemberben, a különleges jogrend bevezetése után Varga Judit igazságügyi miniszter szinte azonnal benyújtott egy törvényjavaslatot, amelynek értelmében csak a házaspárokat illetné meg alapesetben az örökbefogadás lehetősége. Mindenki másból kizárólag miniszteri méltányosság alapján válhatna örökbe fogadó szülő: ezentúl egyetlen személy, a családpolitikáért felelős miniszter – jelenleg Novák Katalin – hozzájárulásához kötnék az egyedülállók (és így az azonos nemű párok) örökbefogadását. A pdf-ként itt elérhető módosító célja hivatalosan az, hogy a házaspárok „preferálásával” az örökbe fogadott gyerekek „valóban tartós szeretetközösségben nevelkedhessenek fel”. A törvényt decemberben a képviselők 136 igen szavazattal, 54 nem ellenében és 5 tartózkodás mellett hagyták jóvá.

Kapcsolódó cikk

Az örökbefogadási törvény és az Alaptörvény módosítása („az anya nő, az apa férfi”) nem a semmiből jön, az utóbbi időben látványosan sokasodnak a politikai balhék a szexuális kisebbségek kérdése körül. A nemzetközi trendekből és a legutóbbi lengyel választás tapasztalatából kiindulva lehet, hogy ez nem egy véletlenszerű fellángolás, hanem 2022 felvezetését látjuk, és ez lesz a kampány egyik központi témája.

Kapcsolódó cikk

„November az örökbefogadás hónapja, hazánkban pedig épp most tiltják be az egyéni örökbefogadás lehetőségét. (…) Ezzel a kormány alkalmatlannak nevezi az egyedülálló szülőket” – írta tavaly a Facebook oldalán a Budapest Pride.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet