Nemzeti Atomenergia-ügynökség (NAU) vizsgálja az ukrán jelentést, miszerint az oroszok egy rakétája veszélyes közelségben repült el egy atomerőmű mellett, ezzel nukleáris katasztrófát kockáztatva.

A NAU közleménye szerint ha igaznak bizonyul a jelentés, az rendkívül súlyos, ha egy rakéta valóban eltalálna egy atomerőművet, az nukleáris katasztrófát jelentene, és beláthatatlan következményekkel járna, írjaBlikk. 

Kijev hivatalosan közölte, hogy egy orosz rakéta Juzsnoukrajinszk városának közelében működő atomerőmű veszélyes közelségében haladt el április 16-án. 

Az esetről videófelvétel is készült, amin látható, hogy a rakéta közvetlenül az erőmű felett halad el. Az a videóból nem derül ki, ki indította a fegyvert, de Ukrajna már többször vádolta azzal Oroszországot, hogy atomerőművek közelében bombáznak. 

Az orosz erőknek láthatóan kiemelt fontosságú Ukrajna atomerőműveinek elfoglalása, és ezáltal az ország energiaellátása feletti irányítás átvétele. A csernobili atomerőművet az orosz-ukrán háború első napján foglalták el, majd a civilek hősies ellenállása ellenére a hadsereg március negyedikén megkezdte a zaporizzsjai erőmű bombázását. Európa legnagyobb atomerőműve két nappal később került hivatalosan is orosz kézre. Március hetedikén újabb nukleáris létesítmény, a Harkivi Fizikai és Technológiai Intézet került veszélybe, amely nukleáris anyagokat és egy (kísérleti) reaktort tartalmaz.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet