Bizonyos ételek nyersen való fogyasztása számos előnnyel járhat, azonban ezen ételek esetében jobb elkerülni a nyersen való fogyasztást.

Csirkehús

A feldolgozóüzem és a szupermarket között a nyers csirkehús rengeteg szennyeződést tud magára szedni, amik képesek akár azonnal kórházba juttatni. Még egy falatkát sem érdemes lecsípned a nyers húsból, inkább főzd vagy süsd meg legalább 165 fokon! Lemosnod főzés előtt a húst azonban szükségtelen, sőt, nem is ajánlott.A rajta lévő baktériumok a magas hőmérsékleten enélkül is elpusztulnak, a kifröccsenő vízzel azonban könnyen szétszórhatod őket a konyhádban.

Tojás

A testépítők és az énekesek előszeretettel fogyasztják a tojást nyersen, de ettől ez még nem okos dolog. A nyers tojás a rengeteg fehérje mellett ugyanis sok veszélyt is rejteget, pl. a szalmonella baktériumot. Ez a kórokozó minden 30.000. tojásban megtalálható, ellene magas hőmérséklettel, azaz főzéssel vagy sütéssel tudunk védekezni.

Sertéshús

A sertéshúst nem elég közepesen átsütve elkészíteni. Magasabb hőmérsékletre van szüksége, mivel található benne néhány kórokozó és élősködő is, pl. a galandféreg és az orsóféreg. Ha nem kellően magas hőfokon kezelve fogyasztjuk a sertéshúst, ezek az élősködők bejutnak a bélrendszerünkbe és ott tovább fejlődnek. Ez a veszély elsősorban a nem ellenőrzött helyről származó sertéshúsnál áll fenn, de még a minőségi termékeket sem szabad nyersen fogyasztani.

Vesebab

Ha kedved támad elrágcsálni néhány szem vesebabot nyersen, hamarosan kellemetlen tüneteket fogsz tapasztalni. Hányinger, hányás, gyomorbaj jelentkezik néhány órán belül. A tettes egy természetes toxin, a lektin, melyet vízzel lehet kioldani a babból. Felhasználás előtt áztassuk legalább 5 órán át és semmiféle problémánk nem lesz.

Lucerna csíra

Mi lehetne ártalmatlanabb, mint egy árva lucerna csíra – gondolhatnánk. Ezzel ellentétben azonban a főzés nélküli csíra melegágya a kórokozóknak, pl. az E.coli baktériumnak, a szalmonellának és a lisztériának. Vásárold meg olyan frissen, ahogyan csak tudod, és mindenképpen hőkezeld fogyasztás előtt.

Keresztesvirágúak

A karfiol, a káposzta, a kelbimbó és más keresztesvirágúak sokak számára nyersen is fogyaszthatók. Azonban nem mindenki van így ezzel. A bennük található cukrok nehezen emészthetők és ez egyes embereknél puffadást okoz. Könnyebben emészthetővé, a szervezet számára könnyebben feldolgozhatóvá tehetjük őket a főzéssel. Pajzsmirigy betegségben szenvedőknek szintén nem ajánlott nyersen fogyasztani a keresztesvirágúak családjába tartozó zöldségféléket.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

meghalt-karsai-daniel-halalanak-oka

Szívszorító: Meghalt Karsai Dániel

Egy ország rendült meg. Negyvenhét éves korában elhunyt Karsai Dániel alkotmányjogász. Halálának hírét szombaton este testvére, Karsai Péter jelentette be közösségi oldalán. Karsai Dániel majdnem

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.