A kormánypárti Világgazdaság szerint az infláció jól jöhet a nyugdíjra nézve.

Egyre több jel mutat arra, hogy a megugró infláció miatt a költségvetési törvénybe foglaltnál nagyobb emelést kaphatnak az idősek és a nyugellátásra jogosultak – írta meg a Világgazdaság.

A költségvetési törvény szerint a nyugdíjemelés meghatározásánál 2022 januárjában 3 százalékos fogyasztóiár-növekedést kell figyelembe venni. Márpedig most biztosra vehető, hogy ennél nagyobb lesz az infláció, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) például a szeptemberi előrejelzésében is már 3,4-3,8 százalékot prognosztizált.

Kapcsolódó cikk

Elemzők szerint mivel a fogyasztói árak emelkedése jövőre is folytatódik, felmerülhet, hogy az elmúlt években megszokott 3 százalékos nyugdíjemelés helyett valamennyivel magasabb legyen már a januári emelés is. Vagy ha januárban marad is a mostani 3 százalékos emelés, akkor nem kizárt, hogy tavasszal kaphatnak valamilyen kompenzációt a nyugdíjasok.
Ezek esetében egy 150 ezer forintos átlagosnak mondható nyugdíj januártól nem 154 500 forintra, hanem a 4 százalékos emelés esetén 156 ezer forintra, 4,8 százalékossal pedig 157 200 forintra nőhetne. Már ezt vennék figyelembe a 13. havi nyugdíjak kifizetésekor is.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet