Először a koronavírus-járvány, majd az Ukrajnában dúló háború is felerősítette a gyógyszeripari ellátási nehézségeket egész Európában, így Magyarországon is.

Nagy-Britanniában a Független Gyógyszertárak Szövetsége az amoxicillinhiányt nevezte rendkívül aggasztónak, ami az antibiotikumok egyik fő összetevője. Az egészségügyi szakemberek más európai országokban, valamint Kanadában és az Egyesült Államokban is potenciális hiányra figyelmeztetnek, írja a DailyStar.

A fő ok a gyógyszergyártás globalizációjához köthető, amelynek következtében a gyógyszergyártás különböző szakaszai több telephelyre oszlanak szerte a világon.

“A becslések szerint Kína és India a világ gyógyszerhatóanyagainak 60-80 százalékát állítja elő. A piac ezen összetétele pedig kockázatokkal jár” – magyarázta Ilaria Passarani, a közösségi gyógyszerészeket képviselő Európai Unió Gyógyszerészeti Csoportjának (PGEU) főtitkára. “Ha probléma van egy adott gyártóval, akkor világszerte hiány van.” A helyzet az elmúlt 7-8 évben súlyosbodott, de az orosz-ukrán háború miatt tovább fokozódott, hiszen ezt az ágazatot is magas infláció sújtja.
Az Országos Gyógyszerészeti – és Élelmezésegészségügyi Intézetet (OGYÉI) elismerte, a hiány hazánkat is érinti.

Hiány jelentkezik időnként bizonyos antibiotikumok, valamint egyes szemészeti készítmények terén, szerencsére ezeknél a gyógyszereknél általában rendelkezésre áll megfelelő terápiás alternatíva.

Hozzátették, hogy “jelenleg egyes onkológiai készítmények hiányának kivédésére kell a leginkább koncentrálni”. 

Olyan eset eddig nem fordult elő, hogy az érintett terméknek ne legyen helyettesítője. Vagy terápiás alternatívát, vagy azonos hatóanyagú és gyógyszerformájú, de külföldi készítményt minden esetben fel tudunk ajánlani a hiánygyógyszer pótlására.

“Azt is fontos megemlíteni, hogy gyakran azért kerül le egy gyógyszer a hazai és nemzetközi gyógyszerpalettáról, mert elavult, helyette korszerűbb, új hatásmechanizmussal rendelkező, biztonságosabban és kevesebb mellékhatással alkalmazható készítmény kerül forgalomba.”

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet