Ők tízen kapták a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában

Tíz fiatal tehetség vehette át a 2018-as Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában kedden a Müpában Budapesten.

Az idei díjazottak között van Balogh Máté zeneszerző, Demény Balázs zongoraművész, Dolfin Benedek csellista, Horváth Benedek zongoraművész, Könyves-Tóth Mihály trombitaművész, Kovács Gergely zongoraművész, Pataki Bence operaénekes, Rafael Márió dzsesszzongorista, valamint Rajna Martin karmester és Tomasz Máté Milán csellóművész.

Junior Prima Díj
Csoportkép a magyar zenemûvészet kategóriában Junior Prima Díjjal kitüntetettekrõl az elismerés átadási ünnepségén a Mûvészetek Palotájában (Müpa) 2018. november 20-án. Balról jobbra: Kovács Gergely zongoramûvész, Demény Balázs zongoramûvész, Balogh Máté zeneszerzõ, Horváth Benedek zongoramûvész, Rafael Márió dzsesszzongorista, Pataki Bence operaénekes, Dolfin Benedek csellista, Rajna Martin karmester, Tomasz Máté Milán csellómûvész és Könyves-Tóth Mihály trombitamûvész édesapja, aki fia nevében vette át a díjat / Fotó:
MTI / Máthé Zoltán

A 11. alkalommal átadott elismerésben eddig több mint 100 tehetséges fiatal részesült, a zsűrinek is van három olyan tagja, akik korábban elnyerték a Junior Prima Díjat – emelte ki Kóbor György, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Akinek lehetősége van, támogatnia kell a kultúrát lehetőségéhez mérten, ez az az MVM kötelessége is.

Kövek a zsebben: a tehetség szexi – Kritika / ContextUs

A játéktér 2-3 sorban körbe van rakva székekkel, a színpadra is felfért még egy sor. Sok az érdeklődő a Kövek a zsebben című előadásra, alig látok üres helyet. Díszlet nincs, a földön bőröndök találhatóak. Az est két főhőse, Jászberényi Gábor és Gulyás Hermann Sándor a terem sarkából érkezik bőrönddel a kézben, hahotázva.

A zsűri elnöke, Vigh Andrea Liszt-díjas hárfaművész, a Zeneakadémia rektora hangsúlyozta: Magyarország kifogyhatatlan a zenei tehetségekben.

Az idei díjazottak erős láncszemei lesznek a magyar kultúrának és művészetnek – jelentette ki Vigh Andrea.

Junior Prima Díj2
Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója beszédet mond a fiatal zenemûvészek Junior Prima Díjak átadási ünnepségén a Mûvészetek Palotájában (Müpa) 2018. november 20-án / Fotó:
MTI / Máthé Zoltán

2018-ban a zsűri tagja volt Balázs János Liszt-díjas zongoraművész, Binder Károly Erkel-díjas zeneszerző, zongorista; Boldoczki Gábor Liszt-díjas trombitaművész, Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongorista, Fekete Gyula zeneszerző, Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész, Jakobi László csellóművész, hangversenyrendező;

Junior Prima – Öt fiatal tehetséget jutalmaztak / ContextUs

2018-ban díjat vehetett át Gubik Petra, a Budapesti Operettszínház színésznője, Hegymegi Máté színművész, rendező, koreográfus, Mészáros Blanka, a Katona József Színház színésznője, Simon Zoltán, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze, valamit Zoltán Áron, a Vígszínház színművésze. A korosztályukban kiemelkedő teljesítményt nyújtó jelölteket a hazai színházi és filmes élet meghatározó képviselői ajánlották a díjra, amelynek odaítéléséről idén is ötfős grémium döntött.

Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, valamint Szenthelyi Miklós Kossuth-díjas hegedűművész és Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból