Az olaszok a kéteuróson mondanak köszönetet az egészségügyi dolgozóknak

Jövőre hárommillió új kéteurós kerül forgalomba Olaszországban, amely az egészségügyi dolgozók munkájára hívja fel a figyelmet. 

Jelképes hála

A koronavírus-vészhelyzet még az euróra is hatással van. Olaszországban december 10-én döntés született arról, hogy az ország megemlékezik az egészségügyi dolgozók önfeláldozó munkájáról, és kifejezi háláját azoknak az orvosoknak és nővéreknek, akik a járvány kitörése óta a frontvonalban küzdöttek az emberéletekért, írja a Repubblica.

2 Euro Olasz Egeszsegugy
A 2021-es kéteurós érme / Fotó: Nurse Times Instagram

A 2021 folyamán kibocsátott új kéteurós pénzérmékre két egészségügyi dolgozó alakja kerül, ők jelképezik az orvosokat, nővéreket, ápolókat és mindenkit, aki bármilyen egyéb módon az egészségügyben tevékenykedik.

A két figura köpenyt és maszkot visel, a férfi kezében egy mappa található, a nő nyakában sztetoszkóp. Felettük a „köszönjük” szó olvasható egy kórházi kereszt és egy szív között.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Az érmék 3 millió példányban kerülnek be a készpénzforgalomba. Franciaországban 300 ezres példányszámban bocsátottak ki hasonló kéteurós pénzérmét az egészségügyi dolgozók tiszteletére, de limitált módon, kizárólag érmegyűjtők számára.

A járvány ikonikus arcai

Olaszországban a járvány kezdete óta 263 egészségügyi dolgozó vesztette életét a koronavírus miatt. Az egész világon emlékeznek Alessia Bonari ápolónő fotójára, amelyen Európában az elsők között tette közzé közösségi oldalán, hogyan is fest egy egészségügyi dolgozó az egész napos víruselleni védőöltözet viselése után.

Egy másik ikonikussá vált fotón egy kimerült nővér egy monitor előtt, a billentyűzetre bukva aludt el a fáradtságtól. A rendkívüli leterheltség és felelősségteljes munka mellett az egészségügyi dolgozóknak meg kell küzdeniük a járványszkeptikusok hadával és az egyre terjedő összeesküvés-elméletekkel is, amelyeket a zavaros hivatalos kommunikáció is táplál.

 

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból