Ígéretesek az olasz vakcina első klinikai tesztjének eredményei

A ReiThera vakcinájának nagy előnye, hogy elég egyszer beadni, és sima hűtőszekrényben is tárolható.

Újabb oltóanyag a láthatáron

Január 6-án az Európai Unió megadta az engedélyt a Moderna vakcinájának, amelyhez az amerikai énekes-színésznő, Dolly Parton is hozzájárult. Így mostantól a Pfizer-BioNTech után az uniós tagállamokban is két oltóanyagot lehet alkalmazni a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. A Moderna ráadásul úgy tűnik, a súlyos tünetek kialakulását is megelőzi.

Reithera Vakcina Eredmenyek
/ Fotó: ReiThera Instagram

De a kutatások a világ számos laboratóriumában folynak tovább az újabb megoldásokért. Január 5-én tartották Rómában az „olasz vakcina” fázis 1. eredményeinek prezentációját, írja a Reuters. A ReiThera gyógyszerfejlesztő cég a német Leukocare-rel és belga Univercells-szel közösen készíti a koronavírus elleni oltóanyagot. A Spallanzani kórházban 45 önkéntesen tesztelték az oltóanyagot „több, mint ígéretes eredményekkel”. 28 nappal az oltás beadása után komolyabb mellékhatást egyik tesztalany sem tapasztalt.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

„Az önkéntesek 92,5%-ában alakultak ki a vírust semlegesítő antitestek, hasonlóan a Pfizer és a Moderna vakcináihoz” – nyilatkozta Giuseppe Ippolito, a Lazzaro Spallanzani Intézet tudományos igazgatója. Hozzátette, hogy várhatóan nyár végére zárulhat le az oltóanyag klinikai vizsgálata.

Domenico Arcuri, Olaszország Covid-19 vészhelyzeti biztosa kijelentette, hogy az első szakasz biztató eredményei tükrében az állam hajlandó befektetni a ReiThera gyógyszerkutató cégbe, hogy támogassa a 2. és 3. fázis lebonyolítását. Amennyiben a további eredmények is jók lesznek, Olaszországnak nem kell teljesen az Európai Unió vakcinabeszerzésére támaszkodni a jövőben. 

Az Európai Unió is bevásárolhat belőle

A ReiThera-vakcina adenovírus alapú, amely ugyanazt a technológiát használja, mint az AstraZeneca és a Johnson & Johnson is a saját fejlesztéseikben. Antonella Folgori, a társaság elnöke elmondta, hogy évi 100 millió adagot tudnak legyártani. A vakcina nagy előnye az eddig Európában jóváhagyott versenytársakhoz képest, hogy 2-8 fokon stabilan tárolható, és csak egy alkalommal kell beadni, hogy kialakuljon a védettség.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Olaszország eddig kizárólag az EU közös koronavírus-vakcina beszerzésére hagyatkozott, így kizárólag a Pfizer-BioNTech oltóanyagával kezdték meg az oltást. A szakértők úgy számolnak, hogy több, mint egy év szükséges ahhoz, hogy kellő mennyiségű embert átoltsanak a közel 60 milliós országban. A ReiThera szeptemberben tárgyalásokat kezdett az Európai Unióval is a vakcina esetleges európai terjesztésével kapcsolatosan.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból