Az Olaszországba való beutazáshoz negatív eredményű molekuláris (PCR) vagy antigén gyorsteszt szükséges a magyar állampolgárok számára, valamint regisztrálniuk kell magukat – tájékoztatta a római konzulátus az MTI-t pénteken.

Oltástól függetlenül mindenkinek kell a teszt

A tesztelés minden beutazónak kötelező kétéves kortól, attól függetlenül, hogy részesült-e már oltásban vagy sem. A tesztelés alól nem kapnak felmentést a két dózissal átoltott emberek sem – írta az ATV az MTI alapján.

A tesztet az Olaszországba való belépés előtti 48 órában kell elvégezni. A tesztelési igazolás Magyarországon magyar és angol nyelven készül, ezt az olasz hatóságok elfogadják.
Olaszorszag Koronavirus Utazas
A Tesztelés Minden Beutazónak Kötelező Kétéves Kortól, Attól Függetlenül, Hogy Részesült-E Már Oltásban Vagy Sem / Fotó: Gabriella Clare Marino / Unsplash
A római konzuli szolgálat hangsúlyozta, hogy hivatalosan visszaigazolt tesztelési eredményt kérnek az olaszok, az önállóan végzett “házi tesztelés” eredményét nem fogadják el.
Hozzátették, hogy a magyar állampolgároknak regisztrálni is kell azon az EU-s formanyomtatványon, amelyhez a konzuli szolgálat honlapján kapnak belépést. Család esetén elegendő egyetlen felnőtt családtag regisztrációja.

A regisztráció valamelyik tartomány estében könnyű, valahol nehezebb

Az olaszországi tartományok többsége önálló regisztrációs rendszert működtet, így a belépőknek a régió egészségügyi szolgálata online felületén vagy alkalmazásán, esetleg zöld számon keresztül is regisztrálniuk kell. Szardínia és Szicília esetében az internetes regisztráció egyszerű és gyors, más tartományok esetében körülményesebb.
A reptereken nem tesztelik a kilépőket, kivéve, ha azt egyes légitársaságok a repülőre szállás feltételként szabják meg.

A konzulátus arra kéri az Olaszországba készülő magyar állampolgárokat, hogy indulás előtt tájékozódjanak a beutazási feltételekről a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának országspecifikus tájékoztatási felületén.

Olaszország szomszédja, Franciaország azonban június 9-től nem csak Magyarországot, de az uniós tagállamokat beengedi területére, és PCR-teszt sem kell utazás előtt.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet