Politikai vitába torkollott a nemzet dalának kiválasztása Olaszországban, miután a baloldal a Bella ciao dalt terjesztette fel, melyet a jobboldali pártok kommunista éneknek tartanak.

Mi lesz az olaszok nemzeti dala?

Hétfői sajtójelentések szerint a baloldali parlamenti pártok, vagyis a Demokrata Párt (PD), az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Szabadság és Egyenlőség (LeU) közös törvénytervezettel javasolta, hogy a Bella ciao a nemzet dalává váljon. 

Javaslatuk szerint a dalt a himnusz után kell elénekelni többek között az április 25-i nemzeti ünnepen, amikor az olaszok a fasizmus alóli felszabadulásról emlékeznek meg. A baloldali pártok indoklása hangsúlyozza, hogy a Bella ciao az olasz köztársaság alapértékeit képviseli.

Bella ciao - Street crazy acoustic cover

Francesco Il Mercante - One man band and street artistHi everyone! I'm Francesco, an Italian street artist. I love to travel around the world with my music !...

A baloldali kezdeményezést a jobboldali erők nem támogatják.

Kapcsolódó cikk

A jobboldali Olasz Testvérek (FdI) politikusa, Ignazio La Russa, aki egyben a felsőház alelnöke, azt hangoztatta: „a Bella ciao, nem a szövege, hanem a baloldal felelőssége miatt nem olyan dal, amely megfelel minden olasz ízlésének: túlságosan baloldali. Nem a partizánok dala, hanem a kommunista partizánoké” – fogalmazott.

A bal sarokban a Bella ciao, a jobban az Avanti ragazzi di Buda

Az egész világon ismert Bella ciao pontos eredetét homály fedi. Egyes vélemények szerint népdalról van szó, amelyet az olasz partizánok is énekeltek, más verziók szerint a Bella ciao dal a második világháborút követően vált a baloldali himnuszává.

#Atreju2019, il pubblico omaggia Orban cantando "Avanti ragazzi di Buda" (21.09.19)

https://www.pupia.tv - Il premier ungherese Viktor Orban, nel suo intervento dal palco sovranista di Atreju, si è detto commosso e onorato dell'interesse deg...

„Történelemhamisítással” vádolta a baloldalt a Liga képviselője, Giuseppe Basini. Hangoztatta, a Bella ciao-nak semmi köze az olasz ellenálláshoz, mivel a dal eredeti változatát az észak-olasz rizsültetvényeken dolgozó munkásnők énekelték, majd 1948-ban a berlini kommunista ifjúsági világtalálkozón módosították a szövegét. Ha a baloldal énekelni akarja a Bella ciao-t énekelje, de nem lehet kötelezővé tenni – jelentette ki Basini.

A PD, az M5S és a LeU azt követően javasolta a Bella ciao-t, hogy a jobboldali Liga párt szenátorai, Claudio Barbaro és William De Vecchio tavaly októberben törvényjavaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy az Előre budai srácok az olasz állam hivatalos dalává váljon. Az olaszul Avanti ragazzi di Buda kezdetű dalt az 56-os budapesti srácok emlékére Pier Francesco Pingitore 1966-ban írta. A szerző október 23-án megkapta a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést, amelyet olyan művészek kaptak már meg, mint Spiró György, Básti Juli vagy Bálint György.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.