Miután Vlagyimir Putyin erői lebombáztak egy 1000 civilt befogadó bevásárlóközpontot Közép-Ukrajnában, Olga Szkabejeva orosz állami tévéműsorvezető a Nyugatot hibáztatta a támadásról szóló álhírek terjesztéséért.

Vlagyimir Putyin erői június 27-én bombát dobtak egy bevásárlóközpontra, amelyben több mint 1000 ember tartózkodott. Még mindig nem világos, hogy hány ember halt meg vagy sebesült meg a pusztító merényletben, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hangsúlyozta: “felbecsülhetetlen az áldozatok száma”, írja a DailyStar.

Olga Szkabejeva műsorvezető azt sugallta az orosz állami tévéműsorban, hogy a bevásárlóközpont elleni rakétatámadásról terjedő hírekért az ukránok a felelősek.

A Kreml szócsöve tagadta, hogy a támadás valaha is a bevásárlóközpontot célozta volna, és ehelyett az orosz védelmi minisztérium azon érvelését terjesztette elő, miszerint a rakéta egy közeli autógyárat célzott meg, mielőtt a tűz továbbterjedt, és kárt okozott a bevásárlóközpontban.

Ezt az elméletet később hamisnak bizonyították, miután a Bellingcat feltérképezte a két helyszín közötti távolságot, és olyan felvételeket találtak, amelyek bizonyítják, hogy a bevásárlóközpontot találták el először.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.