Olga Tvjordohlebova, a 98 éves néni még a második világháborúban is harcolt a Szovjetunió seregében, most pedig önkéntes mesterlövészként jelentkezett.

Olga Tvjordohlebova 17 évesen állt be a Vörös Hadseregbe, mesterlövész-kiképzést végzett, és évekig volt a KGB munkatársa. Amikor kitört a háborő, mégsem az oroszok, hanem az ukránok oldalára állt, írja az Index.

A 98 éves néni tökéletesen illik abba az embertípusba, akik az orosz elnök elképzelései szerint felszabadítóként tekinthetnének az orosz hadseregre. Olga azonban nem így gondolja, pedig mióta Ukrajna függetlenné vált, nem foglalkoztatja a politika. A háború kirobbanása viszont felébresztette benne az ukrán nemzettudatot.

Ki gondolta volna, hogy nyolcvan év elteltével újra jelentkezni fogok önkéntesnek? Csak az a furcsa, hogy most azok ellen harcolunk, akikkel nyolcvan éve vállvetve küzdöttünk a nácik ellen, és akikkel bajtársakként Berlinig meneteltünk…

– elmélkedett a néni az önkéntesnek való jelentkezéséről. “Nekem ugyanúgy a sajátom az orosz és az ukrán kultúra is. Időnként azt sem tudom, valójában ki vagyok.”

Afelől azonban nincs kétségem, mi a helyes és mi a rossz. Az nem jó, hogy az oroszok megtámadták Ukrajnát, teljesen egyértelmű, hogy Ukrajna az én hazám, és meg kell védenünk az agresszortól.

A néni jelentkezését végül a korára hivatkozva elutasították. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet