Omar Souleyman a ’90-es években még csak pár percre állt be énekelni lakodalmakon, mára viszont az egész világon ismerik. A szír előadóval beszélgettünk harmadik budapesti koncertje apropóján.

Omar Souleyman neve nem most jött velem szembe először. Már több évvel ezelőtt ráfüggtem a Warni, warni dalára. Azóta pedig sok víz lefolyt a Dunán, és már harmadik alkalommal jön Budapestre, ezúttal az A38 Hajóra. A ContextUson először 2017-ben, az Es-Samra dala kapcsán jelent meg cikk, amely egyfajta szerelmes levél Törökországhoz. Souleymanról tudnilevő, hogy az újságírók politikai kérdését egy legyintéssel hárítja.

Omarsouleymanbig2
Omar Souleyman / Fotó: Az Előadó Hivatalos Facebook-Oldala

Mindössze egyetlen egy interjúja készült, ahol górcső alá vettek közéleti kérdéseket is. Általában e-mailen keresztül ad interjút a szír énekes, így velünk sem tett kivételt. Ám arra a kérdésre sem kaptunk érdemi választ, miért kerüli a közéleti kérdéseket. A menedzsere válaszul azt mondta: “Omar Souleyman kizárólag arra reagál, amire szeretne.” De azért így is izgalmas beszélgetést folytattunk a lakodalom királyával.

ContextUs: A szíriai háború kitörése idején adtál koncertet a nívós Glastonbury fesztiválon. Ha jól tudom, az volt az első fellépésed Nyugaton. Szerencsésnek érzed magad, hogy akkor nem Szíriában tartózkodtál?

Egyszerűen a szíriai háború kitörése egybe esett a fesztivállal, ahová meghívtak. Sőt, a Glastonbury-re már jóval előtte meghívtak természetesen.

No Title

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

ContextUs: Hol élsz most?

Törökországban élek már több mint 6 éve.

ContextUs: Úgy tudom több interjúdból, hogy több mint 500 albumot készítettél 2018-ra. Hol tartasz most?

Három stúdióalbumot adtam ki: Wenu Wenu (2013), Bahdeni Nami (2015) és To Syria, With Love (2017).

ContextUs: A live albumokra gondoltam, amelyről a The Guardian is beszámolt.

Igen, ezeket Szíriában rögzítettem. Ezek nem stúdióalbumok. Van három nagylemezem és megszámlálhatatlanul sok kazettám az elmúlt évekből, igen.

Omar Souleyman: A szír és a techno, ami meghódítja Európát – Kritika

Omar Souleyman életpályája meglehetősen érdekesen alakult, mivel Ahogy Omar Souleyman egy lakodalmakon kezdte előadói működését több mint huszonöt éve, ami, valljuk be, elég szokatlannak tűnik az európai-amerikai zeneipar hagyományos brandépítésének szemszögéből. Nálunk a lakodalmi zene negatív konnotációt vesz fel, többnyire az alacsony színvonalú, play backelve előadott műsorok jutnak eszünkbe, a kiégett énekesek utolsó kapaszkodói.

ContextUs: Kezdetekben a lakodalmakban csak 10 perces etapokat kaptál éneklésre. Ez volt az az időszak, a ’90-es évek, amikor elkezdted a zenei karriered. Hogyan másztál fentebb a ranglétrán, ami eljuttatott egyenesen a Nobel-békedíj átadójáig, hogy ott adj koncertet?

Kiragadtál egy korábbi interjúmból olyat, ami más kontextusban lehetett, mert ez nem így van.

ContextUs: Az említett interjúban ezt mondtad: „A világ ezen részén [ahol élek], a zene legfőbb helye az esküvő vagy más bulik, ünneplések. Ezek azok, ahol bárki énekelhet. Én apránként kezdtem. Az elején talán egy-két dalra elegendő – 10 perc – rövid etapot kaptam – később már többet és többet.”

Kezdetekben rövid időt kaptam esküvőkön, igen. De ez normális a mi régiónkban. Később hosszabb fellépést is kaptam, és ismerté is váltam mint énekes. Azonban ez nem áll kapcsolatban egyáltalán más, Nyugaton elért sikeremmel, sem a Nobel-békedíj átadójával, ahol koncertet adtam 2013-ban.

ContextUs: Koncertet adni a Nobel-békedíj átadóján, hatalmas siker. Azonban Björkkel, a világhírű dívával együttműködni szintén hatalmas elismerés lehet számodra. Hogyan jött a kollab?

Személyesen még soha nem találkoztam Björkkel. Ő kérdezett engem, hogy felvehet-e 3 dalt az ő stílusában. Én igent mondtam, és ennyi. Ő remixet készített belőjük, és azzá formálta, ami az ő elképzelése volt. Néhány évvel később találkoztunk személyesen is. Ráköszöntem, ennyi történt köztünk.

Björk – Crystalline (Omar Souleyman Remix)

From “The Crystalline Series — Omar Souleyman Versions” Written by Björk. ® 2011 One Little Indian Records Ltd.

ContextUs: Az egyik legnépszerűbb videód YouTube-on a Warni, warni, amelyben felismerhetjük a reprezentálás szándékát Nyugat és Kelet kulturális metszetét.

A Warni, warni nekem készítették azok az emberek, akikben bízok. Úgy érzem, nagyon jól sült, és el nyilvánvalóan a dal és a videó nagy siker lett.

ContextUs: A hipster mint kulturális jelenség igen felkapott Nyugaton. Mit gondolsz, ha a hipster nem virágozna ennyire, akkor is sikeres énekes lennél énekesként?

Nem tudom, mi az a hipster.

Omarsouleyman

ContextUs: Többször elmondtad már, hogy nem hallgatsz nyugati zenét. Ennek az az oka, hogy nem akarod befolyásolni magad?

Ahogy mondtam, kizárólag a saját régiómból hallgatok zenét.

ContextUs: A legfrissebb videokliped a Ya Bnayya. Úgy tűnik, visszatértél a zenei karriered gyökereihez: az esküvők atmoszférájához. A klippel meg akartad mutatni a rajongóknak, hogyan is néz ki egy igazi szír lakodalom?

A Ya Bnayya szintén azok az emberek készítették, akikben bízok. Egyébként a klip a fiam esküvőjén készült.

Omar Souleyman – Ya Bnayya (Official Music Video)

The official Mad Decent YouTube Music Video release of Omar Souleyman – Ya Bnayya. Stream the full track and other Omar Souleyman releases here or show suppo…

ContextUs: Zseniális a szóban forgó dal és maga a klip is. Iszonyatosan sokat hallgattam és néztem, de sosem tudtam rájönni, ki lehet a zöld öltönyben lévő ember melletted, aki úgy viselkedik és őriz téged, mint egy testőr.

Ő az egyik barátom. Olykor verseket ír, de nem testőr.

ContextUs: Olykor a füledbe suttog valamit. Elárulod, mit?

Amikor a fülemhez hajol, dalszöveget suttog nekem, mialatt énekelek.

ContextUs: A To Syria, with Love a legújabb nagylemezed. Mikor hallhatjuk a következőt?

Ki kell várnod és meglátod.

ContextUs: Két nap múlva újra koncertet adsz Budapestet, amely már a harmadik alkalom. Hogyan emlékezel vissza az első?

Az összes alkalom során csodás volt a közönség. Remélem, ugyanez fogad 24-én is.

ContextUs: Saját nyelveden énekelsz dalaidban. Nem frusztrál, hogy a rajongók nem értik a szöveget?

Nem, egyáltalán nem érzem magam nyugtalannak emiatt. Elég jól boldogulunk anélkül is, hogy senki nem tudja a dalszövegeket.

27748342 1816262968393260 3246198999360469528 O
Omar Souleyman A Tavalyi, Dürer Kertben Tartott Koncerten / Fotó: Bodnár Dávid

ContextUs: Hogyan hidalod át a nyelvi szakadékot?

Az összes albumhoz, amelyeket eddig kiadtam, tartozik egy-egy fordítás a dalszövegekhez. De azt kell mondanom, senki nem olvassa. (nevet) Mindenki csak táncolni és jól érezni akarja magát. Szóval táncra fel!

ContextUs: Általában az előadók/zenekarok, akik már hazatérő vendégeknek számítanak, azok készülnek valamiféle meglepetéssel a rajongóknak. A 24-én veled bulizó közönség számíthat meglepetésre?

Nem tervezek semmilyen meglepetést 24-re, az A38 Hajóra.

CV

Omar Souleyman szír énekes 1966-ban született, és 1994-től datálja zenei karrierjének kezdetét – akkor még csak lakodalmak énekelt. A zenéje abból a közösségből eredeztethető, ahonnan ő jött: kurd, ashuri és arab. Mint elmondta, “ők mind egy közösség, még a török is, hiszen közel helyezkedik el a határhoz. Sőt, az iraki is.” Azóta több nívós fesztivált is megjárt, mint például a Glastonbury-t. A Nobel-békedíj átadóján, 2013-ban koncertet is adott, Oslóban. Három stúdióalbuma jelent meg: Wenu Wenu (2013), Bahdeni Nami (2015) és To Syria, With Love (2017).

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk