Az ONA nevű vegán étterem tulajdonosa nem kapott hitelt a hagyományos bankoktól, ezért más megoldások felé kellett néznie, hogy megvalósíthassa álmát. 

Kétszer egy csillag az Ona vegán étteremnek

Miután megnyílt a világ első vegán hentesüzlete, hamarosan mindennapossá válhatnak a mesterséges, növényi eredetű húsokat kínáló éttermek, úgy a presztízsértékű, éttermeket minősítő rangsorokban is egyre több alternatív vendéglátóhelyet találhatunk. Egy délnyugat-franciaországi vegán étterem, az ONA kapta meg elsőként a vegán éttermek közül a Michelin-csillagot Franciaországban, írja a The Guardian

Claire Vallee Ona Vegan Sef
Claire Vallee, Az Ona Étterem Tulajdonosa / Fotó: Thierry Meunier Instagram

Claire Vallee séf 2016-ban közösségi finanszírozás révén és egy zöld vállalkozásokat támogató pénzintézet segítségével nyitotta meg éttermét a Bordeaux melletti Ares-ban. 

„Mintha elütött volna egy vonat” – válaszolta arra a kérdésre, milyen érzés volt, amikor felhívták a Michelintől, hogy közöljék vele a döntésüket. Az Origine Non Animale tulajdonosa a megszokott „sima” csillagon kívül egy zöld csillagot is kapott a nagy tekintélyű katalógustól. Ezt az új minősítő rendszert tavaly vezették be az etikus gyakorlatok elismerésére.

Kapcsolódó cikk

Vallee, a vegán étterem tulajdonosa a koronavírus-járvány miatti bezárás előtt hét fogásos menüt szolgált fel. Olyan alapanyagokat használnak, mint a fenyőmag, boletus gomba, szaké, tonkabab és gyömbérsör.

Alternatív étteremhez alternatív források

A hagyományos bankok hamar elhajtották a fiatal séfet, amikor az üzlet megnyitásához hitelt szeretett volna felvenni.

Azt mondták, hogy a kizárólag növényi alapú étkezés, a vegán életmód elfogadottsága túlságosan bizonytalan. A vendéglátóhelynek kiszemelt üzletet sem tartották elég ígéretesnek

– mesélt Vallee a kezdeti nehézségekről, amihez hozzájárulhatott az a gyakori nézet, miszerint a vegán életmódot követők szervezete nem kap meg minden fontos tápanyagot. De bebizonyította, hogy semmi sem lehetetlen a vegán étterem számára. 

Kapcsolódó cikk

Amikor látta, hogy a megszokott módon nem fogja tudni megszerezni a kezdőtőkét, inkább a közösségi adománygyűjtéssel próbálkozott. Valamint rátalált egy olyan bankra, amely kifejezetten etikus projektek finanszírozásával foglalkozik. Közben folyamatosan kétségek gyötörték, hogy képesek lesznek-e elég jók lenni, hiszen növényi alapanyagokat használó konyhát vinni nem könnyű és folyamatos innovációt igényel.

Vallee-ra ma már a vegán konyha egyik úttörőjeként tekintenek Franciaországban. Szerényen csak annyit mond, hogy ő csupán mások nyomdokaiba lépett. Elsősorban Jean-Christian Jury-t, a híres vegán mesterszakácsot, szakácskönyvszerzőt, a berlini Mano Verde vegán étterem tulajdonosát említette példaképeként. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

9 élelmiszer, amit helytelenül mosunk meg

Akik törődnek az egészségükkel, tudják, hogy mennyire fontos megmosni fogyasztás előtt az egyes élelmiszereket. Ez pedig elég egyszerűnek tűnik: csak kinyitod a csapot, és ráengeded a vizet az élelmiszerre.