Nem csak a járványügyi, hanem az azóta felállított egyéb operatív törzsek döntéseinek alapjául szolgáló adatokat is titkosította a magyar kormány.

A kormánypárt az információszabadságról szóló törvényre hivatkozva adott ki egy rendeletet, mely szerint a veszélyhelyzet vagy egészségügyi válsághelyzet során létrehozott operatív törzs „feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adat” nem számít nyilvánosnak, írja a Blikk.

A rendelet értelmében legkorábban 2030-ban lesz megismerhető, hogy az Operatív Törzs milyen adatok alapján hozott meg egy-egy döntést 2020-ban. 

Az Operatív Törzs járványügyi döntéseiről szóló dokumentumok miatt éppen a hvg és az állam között, miután a lap arra kérte a bíróságot, hogy kötelezze az operatív törzset a koronavírus-járvány ideje alatt tartott ülései jegyzőkönyveinek kiadására, miután a szervezet előzőleg közérdekű adatigénylésükre ezt megtagadta. A következő tárgyalás október 18-án lesz.

A rendelet nem csupán a járványügyi Operatív Törzsre, de a május 24-én kihirdetett háborús vészhelyzetre is érvényes, pedig annak nincsen köze a perben érintett dokumentumokhoz.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.