Megszavazták az óraátállítás törlését, Magyarország dönthet arról, megtartja-e a nyári időszámítás gyakorlatát

Támogatásáról biztosította az évenkénti kétszeri óraátállítás gyakorlatának 2021-es megszüntetését kedden az Európai Parlament. A strasbourgi plenáris ülésen 410:192 arányban megszavazott határozat értelmében azok az uniós országok.

Az ülés a nyári időszámítás megtartása mellett döntött, 2021 márciusában állítanák át utoljára az órát, a téli időszámítást preferálók pedig 2021 októberében.

letöltés 2
Óraátállítás eltörlése 2019 / Fotó: iStock

A képviselők emellett egymás közötti egyeztetésre kérik a tagállamokat és az Európai Bizottságot annak érdekében, hogy az egységes piac működését ne forgassa fel az, hogy egyes országok a téli, míg mások a nyári időszámítás mellett döntenek. Mint írták, a bizottság az irányelv hatályba lépésének legfeljebb egyéves halasztását javasolhatja, ha úgy látja, hogy a tagállami tervek jelentős és folyamatos fennakadást okoznának a belső piac működésében.

Döntöttek az európai polgárok az óraállítgatással kapcsolatban!

Nemrég beszámoltunk arról, hogy az Európai Bizottság kezdeményezésére felmérés készült, hogy az európai polgárok miként vélekednek az évi kétszeri óraállítgatásról. A kérdőívben arra voltak kíváncsiak, hogy az unió lakosai szerint eltöröljék-e az óraállítgatás gyakorlatát, és ha igen, akkor a nyári vagy a téli

Az Európai Bizottság eredeti javaslata szerint idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez egyes tagországok fenntartásai miatt már biztosan nem tartható, így az új céldátum 2021.

Juncker az óraátállításról: “Az emberek ezt akarják, mi pedig végrehajtjuk”

A döntésre azt követően került sor, hogy az Európai Unió eddigi legnagyobb on-line felmérésében részt vevő 4,6 millió ember elsöprő többsége az óraállítgatás ellen foglalt állást. A részletekről ebben a cikkünkben írtunk. Jean-Claude Juncker pénteken úgy fogalmazott, a téli és a nyári időszámítás közötti egy órás eltolódás hamarosan a múlté lehet az Európai Unióban.

A kérdésben az EP-nek még az uniós társjogalkotó szervvel, a tagállami kormányokat tömörítő tanáccsal is meg kell állapodnia.

Magyarország a nyári időszámítást preferálja

Sajtóhírek szerint többek között Belgium, Ciprus, Franciaország, Lengyelország, Magyarország és Portugália a nyári, Dánia, Finnország és Hollandia viszont a téli időszámításra való átállást támogatja. A brüsszeli testület konzultációt indított az ügyben, melyen 4,6 millióan fejezték ki véleményüket, és mintegy 84% a megszüntetés mellett foglalt állást.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból