Hallo, Herr Diktator, vagyis Üdv, diktátor úr! címmel készített Orbán Viktor miniszterelnökről dokumentumfilmet az Arte német-francia tévécsatorna.

Pávatánc

Helló, diktátor Jean-Claude Juncker öt évvel ezelőtti mondatával kezdődik az a dokumentumfilm Orbán Viktor és az Európai Unió kapcsolatáról, amit nemrég mutattak be a német-francia Arte csatornán – szúrta ki a Telex. A közel másfél órás filmben végigveszik Orbán Viktor 2010 óta tartó kormányzását, a Brüsszellel vívott “hármat előre, kettőt hátra” pávatáncát, ami során lépésről-lépésre építette ki a diktatúrát Magyarországon. 

Arte Orban Viktor Diktator Dokumentumfilm
Orbán Viktor Magyar Miniszterelnök A Német-Francia Tévécsatorna Hallo, Herr Diktator Című Dokumentumfilmjében / Fotó: Arte

Martin Schulz, aki 2012-től 2017-ig volt az Európai Parlament elnöke, is megszólalt a filmben. 

Olyanokat, mint Orbán, Nem lehet szép szavakkal megállítani

– mondta a filmben Schulz.

„Hallo, Herr Diktator" | Doku | ARTE

Es ist ein Ringen um Macht und Milliarden: Seit Sommer 2020 kämpft die Mehrheit der EU-Staaten dafür, die Vergabe von EU-Mitteln an Bedingungen zu knüpfen. N...

Schulz szerint Orbán a politikai szürkezónákban érzi a legjobban magát, ahol azt csinál, amit csak akar – de mindig hagy egy kiskaput magának, amin keresztül egy-egy problémás jogszabály esetén mondhatja azt az uniós vezetőknek, hogy “ezt igazából nem is úgy értettük”, “nem ez volt a szándékunk vele”.

Gazdasági és politikai nyomás alatt a média Orbán Viktor kormányzása alatt

A film a média szabadságának leépüléséről is beszámolt, erről Arató András, a Klubrádió ügyvezetője és Lukács Csaba, a Magyar Hang újságírója nyilatkozott.

Kapcsolódó cikk

Lukács azt mondta: “minket nem börtönöznek be ugyan, mint az újságírókat Törökországban, és nem is végeznek ki minket, mint Oroszországban. Azt írhatunk, amit akarunk, de gazdasági és politikai nyomás alatt vagyunk”.

Arató pedig elmesélte a Klubrádió kálváriáját, hogy a Médiatanács politikai okok miatt nem hosszabbította meg a szerződésüket a 92,9-es budapesti frekvenciára, ezért kell most pályázaton újra megszerezniük azt.

Minszkben történnek ilyenek a CEU-rektor szerint

Az akadémiai szabadság csorbulása, köztük az SZFE-ügy és a CEU elüldözése is szóba került. Michael Ignatieff, a CEU elnöke arról beszélt, hogy az 1930-as évek óta nem volt példa arra, hogy elüldözzenek egy egyetemet egy európai országból.

Kapcsolódó cikk

“Ilyenek Minszkben történnek, nem pedig az Európai Uniónak az egyik tagországában, ami értéknek tartja az akadémiai szabadságot, az emberi jogokat és még sok mást. Feldühít, de nem a CEU miatt, mert a CEU túléli ezt is. De amit ez elmond Európáról, az nyugtalanító és lesújtó” – fogalmazott Ignatieff.

A díszlet demokratikus, de a szereplők nem demokraták

A film fontos eleme, hogy az Orbán-közeli vállalkozók és Orbán családjának hirtelen meggazdagodását is vizsgálat alá veszi. Ennek kapcsán Hadházy Ákost kérdezték.

Sehol nincs olyan kiterjedt hálózata a korrupciónak az EU-ban, mint Magyarországon, ez a rendszer pedig a kormányból, és az uniós forrásokat elosztó ügynökségből áll

– mondta a független országgyűlési képviselő az Arte tévécsatornának.

Kapcsolódó cikk

Magyar Bálint, az SZDSZ egykori politikusa is megszólalt a dokumentumfilmben, aki maffiaállamnak nevezte Orbán rendszerét.

Az EU-nak fel kellene fognia végre, hogy Orbán és bandája bűnözők, és így kellene kezelnie őket

– tette hozzá Magyar.

Karácsony Gergely főpolgármestert is megszólaltattak, aki azt mondta: “Ez egy olyan színjáték, amiben a díszlet demokratikus, de a szereplők nem demokraták.”

Kapcsolódó cikk

Iványi Gábor, a a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője a kormány civil szervezetekkel szembeni hadjáratát elevenítette fel.

Az EU-nak egyértelművé kellene tennie, hogy nem vállal közösséget szalonnácikkal, szalonrasszistákkal, akik most az intézkedéseikkel egy csomó ember életét lehetetlenítik el

– mondta Iványi, aki hozzátette, Orbánék csinálnak, az “a kereszténység meggyalázása”.

Együtt tudnak élni ezzel a kormánypártiak

A tévécsatorna a kormány részéről csak egyetlen személyt tudott megszólaltatni Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációs felelős államtitkár személyében.

Kapcsolódó cikk

Röviden reagált Kovács, aki azt mondta, “ha [Orbánt] diktátornak nevezik, nem bánjuk, együtt tudunk élni ezzel.”

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.