Orbán Viktor az EU-csúcson járt, ahol az orosz szankciók az energiaszektorra való kiterjesztéséről is szó esett.

Orbán Viktor videóban számolt be az EU-csúcsról Facebook-oldalán, amit a Szeretlek Magyarország is szemlézett. „Sikerült érvényt szerezni a józan észnek, így Magyarországra továbbra is érkezik majd gáz és olaj” – jelentette ki.

A háború kezdete óta tárgyalnak az európai országok arról, hogyan lehetne csökkenteni az orosz függést az energiaszektorban. Az ukrán elnök többször kérte a vezetőket, hogy terjesszék ki a szankciókat az orosz gázra, olajra és szénre, ezzel rákényszerítve Oroszországot, hogy visszavonja csapatait Ukrajnából. Több állam terveket kezdett kidolgozni, hogy rövidesen leváljanak az orosz energiáról, de az azonnali szankció megosztóvá vált.

A magyar kormány határozottan elutasítja, hogy a szankciók kiterjedjenek az energiaszektorra, mivel Magyarországon a gáz 85 százaléka, az olajnak pedig több mint 60 százaléka érkezik Oroszországból. Orbán Viktor videójában azt állította, a szankciók kiterjesztése azt jelentené, hogy

a magyar gazdaság pillanatok alatt lelassul, majd megáll. Ez elfogadhatatlan, ez ellentétes a magyarok érdekével.

“Azt jelentené, hogy valójában velünk fizettetik meg a háború árát. Szerencsére nem csak mi vagyunk ebben a cipőben, néhány más ország hasonlóképpen érvelt, így sikerült érvényt szerezni a józan észnek, és Magyarországra továbbra is érkezik majd gáz és olaj” – tette hozzá. 

Orbán Viktor álláspontját több hazai ellenzéki és külföldi politikus is élesen bírálta. 

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet