1,4 milliárd euróval csökken a Magyarországnak járó támogatás az EU gazdaságélénkítő alapjából. Ha a feleknek nem sikerül hamarosan megegyezniük, akkor Magyarország még e csökkentett összeg 70 százalékát is elveszítheti.

Magyarországnak eredetileg 7,2 milliárd euró járt volna az uniós helyreállítási alapból, de ez 5,8 milliárdra csökken, miután az Európai Bizottság csütörtökön az összeget hozzáigazította a 2020-2022-es magyar növekedési adatokhoz, amelyek jelentősen meghaladták a korábbi várakozásokat – írja a Népszava.

A most bejelentett csökkentés mértéke nem váratlan – írja a lap

Hozzátették, a maximális pénzügyi hozzájárulás kiszámítását ugyanis aktualizálni kell, és az, hogy végül mennyi jut el ebből Magyarországra, még kétséges, mivel a magyar helyreállítási tervről folyó tárgyalások ugyanis egy ideje egy helyben topognak, mert Brüsszel még mindig a kormány válaszaira vár.

Amennyiben a feleknek nem sikerül hamarosan megegyezniük, akkor Magyarország még a csökkentett összeg nagy részéhez sem fog hozzájutni. 

Az előírások szerint ha az év végéig nem születik megállapodás, akkor az ország a teljes összeg 70 százalékát elveszítheti.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet