Egy új határozat szerint az Orbán-kormány enged Brüsszel egyik követelésének, és független korrupcióellenes hatóság kezd működni Magyarországon.

Az Európai Bizottság a a 2021-2027 közötti EU-s költségvetést kísérő kondicionalitási mechanizmusban előírta, hogy pénzmegvonással lehet sújtani azokat a tagállamokat, akik nem vizsgálják ki a korrupció-gyanús eseteket.

 Az Európai Bizottság alig 48 órával a Fidesz április 3-i győzelme után el is indította a hatósági mulasztás gyanúja miatt a jogállamisági eljárást.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint Orbán enged az uniós követeléseknek, és 2022. december 1-ig Korrupcióellenes Munkacsoportot hoznak létre, írja a 168. A Varga Judit igazságügyi miniszter felelőssége alá tartozó csoportban kormányzati és nem kormányzati szereplők létszám és szavazati jog szerint paritásos alapon vesznek részt, és a működéséhez a korrupcióellenes hatóság nyújt adminisztratív támogatást.

Emellett a kormány Navracsics Tibort kérte fel, hozzon létre a közbeszerzések hatékonyságát és költséghatékonyságát értékelő teljesítménymérési keretrendszert, és vizsgálja meg az egyajánlatos közbeszerzési eljárások lehetséges okait és hatásait, beleértve azokat a helyzeteket, amikor az egyajánlatos eljárások aránya meghaladja a 15 százalékos küszöböt. Az egyajánlatos közbeszerzésekről korábban már Gulyás Gergely is elismerte, hogy érthető a brüsszeli kritika, és a kormány azt ígérte, csökkenti ezeknek a számát.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet