Orbán Viktor szerint a szankciók tették globális gazdasági háborúvá az orosz-ukrán háborút, és mindent meg kell tenni azért, hogy azokat legkésőbb az év végéig visszavonják.

Orbán Viktor a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésén Balatonalmádiban beszélt arról, hogy a szankciókat annak reményében fogadták el, hogy azok nagyon fognak fájni Oroszországnak, de nagyobb kárt okoztak Európának, és ha visszavonnák őket, akkor a gázárak és ezzel együtt az infláció is megfeleződnének, írja168.

A miniszterelnök elárulta, hogy a választások előtt azt gondolták, hogy tervezhetően alakulnak a gazdasági körülmények a háború ellenére is, azonban nyár elején az Európai Unió elfogadta a gazdasági, kereskedelmi szankciókat, ezzel pedig először megkétszereződtek, majd háromszorozódtak az energiaárak

A szankciók felülvizsgálatára leghamarabb novemberben kerül sor, ezért a kormányfő arra kérte a frakció tagjait, hogy mindent tegyenek meg azért, hogy a szankciókat visszavonják.

A miniszterelnök szerint már egyértelmű, hogy a háború elhúzódik, és arra kell számítani, hogy a konfliktus jövőre is tartani fog még, ezért minden eddiginél fontosabb kérdéssé vált Magyarország számára a biztonság és a gazdasági, nemzeti szuverenitás védelme, ezért hozták létre honvédelmi alapot. Azt hangsúlyozta, hogy több katonára van szükség az ország védelme érdekében.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet