Orbán Viktor kétoldalú politikája még Oroszországnak sem tetszik Tóth Norbert nemzetközi jogász véleménye szerint.

Volodimir Zelenszkij február elején, az Európai Unió csúcstalálkozóján hívta meg Orbán Viktort Kijevbe. Később Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszer mondta el, hogy dolgoznak a miniszterelnök látogatásának technikai részleteinek előkészítésén, írja a Blikk.

Tóth Norbert, a Nemzetközi Közszolgálati Egyetem docense mesélt arról, hogy hogyan fog történni Orbán látogatása. Véleménye szerint annak idejét majd akkor fogják bejelenteni, amikor a miniszterelnök már Kijevben van, az pedig, hogy milyen közlekedési eszközt használjon majd az utazáshoz, a magyar biztonsági szervek és az ukrán elhárítás együttműködésével fogják eldönteni. 

Oroszország nem sokkal a meghívás bejelentése után függesztette fel szerződésszegésre hivatkozva a magyar diplomata-útlevéllel történő vízummentes utazási megállapodást, ami ugyan nem meglepő, hiszen több mint egy éve Magyarország és más országok sem teljesítik a vízumkönnyített beutazásokkal, diplomata-útlevéllel rendelkező oroszországi állampolgárok számára a beutazást, ami kölcsönös, de a bejelentés időzítése hordozhat üzenetet a szakértő szerint.

Jogi jelentősége ennek nem igazán van, így nyilván politikai okokat kell keresni mögötte, és valószínű, hogy az orosz fél finoman jelezni akart Magyarországnak, hogy a kétoldalú kapcsolatokban valamivel nem elégedett.

“Lehet, hogy ez pont Orbán Viktor kijevi látogatásának szóló politikai jelzés, hogy elégedetlen Oroszország a kétoldalú kapcsolatokkal” – mondta a jogász.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.