Orbán Viktor: Elértük a 2,5 millió beoltottat, az Iparkamara szerint ők korlátozások nélkül élhetik életüket

Orbán Viktor bejelentette, elértük a 2,5 millió beoltottak számát. Az Iparkamara pedig azt javasolta, a védettséggel rendelkező lakosság korlátozások nélkül élhesse életét.

Csak 2,5 millió beoltott után lehetne nyitni

Az elmúlt hét vállalkozói jelzései alapján a következő lépésként azt javasoljuk, hogy amennyiben élértük a kívánt számokat, a már védettséggel rendelkező lakosság korlátozások nélkül, de ellenőrzötten élhesse életét, és térjen vissza a reálgazdaságba – olvasható a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közleményében.

„Így a gazdaság azon szereplői, akik eddig kénytelen voltak működésüket felfüggeszteni – mint például a turizmus és a vendéglátás –, is megkapnák az esélyt az újraindulásra azzal, hogy a védettséget igazolni tudó polgárok igénybe vehetnék ezeket a szolgáltatásokat” – írták.
Orbna Viktor Koronavirus Beoltottak Korlatozasok Feloldasa Iparkamara
Képünk illusztráció / Fotó: Dominic Lipinski / Getty Images
A védettség státuszának ellenőrzéséhez egy applikáció bevezetését javasolják, „amellyel bárhol és bármikor zökkenőmentesen ellenőrizni lehet az érintett személy koronavírussal szembeni védettségét”.
Az Iparkamara közleménye szerint egyetértenek a kormány azon szándékával, hogy 2,5 millió beoltott után lehet csak nyitni, valamint azzal is, hogy a 65 év felettiek teljes átoltása szükséges ahhoz, „hogy biztonságban tudhassuk a vírusra legérzékenyebbeket”.

Külföldön is hasonló módszerrel lazítanak a korlátozásokon. Mint néhány napja beszámoltunk róla, a német egészségügyi miniszter bejelentette, a beoltottak “megfelelő bánásmódban” részesülnek a korlátozásokat illetően.

Mi lesz, ha elérjük a 2,5 milliót?

Ha meglesz a várt szám, akkor másnap:
  • a kijárási tilalom este tíz órára módosul, este 10-től hajnali ötig tart;
  • az üzletek hajnali öttől fél tízig lehetnek majd nyitva;
  • valamennyi bolt kinyithat, de az üzletekben és boltokban biztosítani kell, hogy tíz négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhat;
  • a szolgáltatásoknál a március 8-i szigorítások előtti szabályokra térnek vissza;
  • az iskolák a jelenlegi tervek szerint április 19-én nyithatnak meg, ekkorra szeretnék az óvodákat, általános iskolákat, gimnáziumokat is visszaállítani a hagyományos rendbe.

Orbán Viktor: Elértük a 2,5 milliót

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedd délután a Facebook-oldalán jelentette be, hogy megvan a két és fél millió beoltott. Szerdán kinyithatnak a boltok, és újraindulhatnak a szolgáltatások is. Emellett lesznek járványügyi intézkedések is, ezeknek a betartására kéri az embereket a miniszterelnök a videójában. Az oltások folytatódnak hasonló tempóban, és Orbán arra kéri az embereket, hogy regisztráljanak és menjenek el oltásra.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ennek előzménye, hogy húsvéthétfőn a kormány honlapján közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK), hogy várhatóan kedd éjfélig, de legkésőbb a szerda délelőtti órákban érjük el ezt. Magyarországon kiemelt jelentősége van ennek a számnak, korábban ugyanis Orbán Viktor és Gulyás Gergely is azt kommunikálták, hogy ennyi beoltottra lesz szükség ahhoz, hogy megkezdődhessen a nyitás.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Mint az a KTK közleményéből kiderült, miután Pintér Sándor belügyminiszter határozatban megállapítja, hogy elértük a bűvös számot, a 144/2021-es kormányrendelet értelmében meg is kezdődik majd a lépcsőzetes újraindítás.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból