Financial Times: A jogállami összecsapás mindinkább kultúrharcjelleget ölt

Magyarország és Lengyelország egyre többször hivatkozik a „hagyományos” értékekre, ezért a jogállami összecsapás mindinkább kultúrharcjelleget ölt – írta vezércikkében a The Financial Times.

Egyre élesebb az összecsapás

A mostani jogállami holtpont azért állt elő, mert az EU igyekszik megvédeni az alapvető demokratikus elveket, de arról szó sincs, hogy idegen normákat szeretne bárkire is rátukmálni – kezdte a lap a vezércikkében.

Orban Viktor Kulturharc Financial Times Lmbtq Gender
Orbán Viktor a három évnyi felújítás után átadta a Szépművészeti Múzeumot 2018. október 31-én / Fotó: MTI

A The Financial Times szerkesztőségi állásfoglalása rámutat: alig ült el a vita a jogállami mechanizmus ügyében, az összecsapás egyre élesebbé válik a két fél között. Már nem is csak a demokráciáról van szó, hanem éleződő kulturális háborúskodás zajlik. A nacionalista Fidesz úgy döntött, hogy éppen most módosítja az alkotmányt, megfosztva ily módon a meleg párokat az örökbefogadás jogától.

A PiS pedig egyenesen hadjáratot folytat az LMBT-jogok ellen. A városi fiatalság mindkét országban liberális, de a két társadalom inkább konzervatív sok nyugati államhoz viszonyítva.

A hatalmon lévő pártok a családi értékeket hirdetik, és ez népszerű a vidéki idősebb szavazótáborban.

Elterelni a figyelmet arról, hogy a szövetségesek megszedik magukat

A lap megjegyzi, a hagyományos értékek propagálása elhomályosítja, hogy valójában mi a tét Brüsszellel és a nyugati partnerekkel szemben: a demokrácia és a jogállam, az igazságszolgáltatás reformja, a sajtó korlátozása, a fékek és ellensúlyok lebontása.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez mind arra szolgál a Fidesznek és a PiS-nek, hogy még jobban beássa magát a hatalomba. Mindkettő azt állítja azonban, hogy csupán védekezik, mert az EU „idegen” liberális értékeket szándékozik rájuk kényszeríteni, holott azt a két társadalom egyáltalán nem akarja. Emellett Magyarországon a hatalom azt a képtelen állítást terjeszti, hogy az unió 34 millió migránst kíván a tagállamokra erőltetni.

Persze ez is csupán arra szolgál, hogy elterelje a figyelmet azokról a hírekről, amelyek szerint Orbán szövetségesei uniós programokon szedik meg magukat.

Brüsszelnek oda kell figyelnie arra, hogy az EU tagállamai eltérő szociokulturális háttérrel rendelkeznek. Ám mivel a szervezet a demokráciára és a jogállamra épül, nem engedheti meg, hogy egyes országokban lebontsák ezeket az értékeket, vagy hogy hátrányos megkülönböztetést alkalmazzanak sebezhető kisebbségek ellen. A mostani jogállami holtpont éppen azért állt elő, mert az EU igyekszik megvédeni ezeket az alapvető demokratikus elveket, de arról szó sincs, hogy idegen normákat szeretne bárkire is rátukmálni – írta a lap.

Két éve is ekézte Orbán kultúrharcát a lap

A Magyar Idők (azóta Magyar Nemzet) hasábjain meghirdetett és később Orbán Viktor miniszterelnök által is megerősített kultúrharcról ír a The Financial Times. A lap tudósítója Alföldi Róberttel, a Nemzeti Színház korábbi igazgatójával is beszélt, aki azt mondta, a valaha pezsgő magyar kulturális élet szabadsága egyre szűkül, és színházigazgatók öncenzúrájára panaszkodott.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

„Felépítettek egy rendszert, ami most magától teszi a dolgát. A színházigazgatókat már nem kell felhívni vagy behívni őket a minisztériumba, maguk is tudják, mit várnak el tőlük” – mondta két éve Alföldi Róbert a lapnak.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A The Financial Times két évvel ezelőtti vezércikkében azt írta, a Fidesz oktatási átalakításai, valamint a kulturális és akadémiai szférával indított harcai az Orbán által túlságosan liberális értékrendű EU elleni háború belföldi frontjai. A lap megemlíti a hazafias nevelés óvodai tananyagba emelését és a CEU státuszán keresztül is vívott, Soros György elleni hadjáratot is.

Alföldi példákat is mondott arra, hogyan befolyásolja a kormány a kulturális életet, és hogyan kényszeríti öncenzúrára az itt dolgozókat. A rendező a Billy Eliot-ügy mellett a Magyar Időkben a kommunizmus pártolásával vádolt Frida Kahlo-kiállítást és a Petőfi Irodalmi Múzeumot vezető Prőhle Gergely elleni támadásokat említette, és a saját, lemondott zalaegerszegi fellépést.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból