“Dühösek vagyunk és szomorúak” – Orbán Viktort kifestette az Amnesty

Az Amnesty International szívárványszínekbe öltöztette Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, így felemelve hangjukat a nemrégiben meghozott melegellenes alkotmánymódosítás kapcsán.

Orbán Viktor mint queer

“2020-ra a magyar kormány odáig jutott, hogy már nem elég a puszta gyűlöletkeltő kormányzati kommunikáció, törvényerőre emelik a kirekesztést, májusban a transz emberek nemének jogi elismerése, most pedig az azonos nemű párok örökbefogadása került a tiltólistára (járulékos veszteségként pedig az egyedülállók és élettársi kapcsolatban élők is)” – írta Facebook-oldalán az Amnesty International Magyarország, egy Orbán Viktor miniszterelnököt queerként ábrázoló kép kíséretében.

Orban Viktor Lmbtq Meleg Amnesty International
Orbán Viktor magyar miniszterelnök szivárványszínekben / Fotó: Amnesty International Magyarország hivatalos Facebook-oldala

A civil szervezet párhuzamot von az Orbán-kormány által tervezett alkotmánymódosítás és az LMBTQ közösségeket sújtó oroszországi és lengyelországi törvények között.

Putyini mintára

Mint emlékezetes, egy évvel ezelőtt Vlagyimir Putyin orosz elnök alakváltó robotokhoz hasonlította a transzneműeket.

Már öt vagy hat nem van. Transzformerek... transz... nem is értem

– igyekezett humorizálni az orosz elnök az oszakai G20-csúcs után tartott sajtótájékoztatón, amikor LMBTQ-ügyekről kérdezték. Viszonzásul őt is queerként ábrázolták.

Kapcsolódó cikk

Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

“Nem adjuk fel, és ti se tegyétek. Együtt vagyunk ebben, melegek, heterók, transzok és ciszek, egyedülállók, házasok, gyermeket nevelők és nem-nevelők, mindenki, aki egy egyenlőségen és emberi jogokon alapuló Magyarországon akar élni” – buzdít ehhez képest szolidaritásra az Amnesty International.

Idén nyáron egyébként 45 tüntetőt tartóztattak le Oroszoszágban, akik kiálltak a fiatal melegjogi aktivista, Julija Cvetkova mellett.

Cvetkovára hat év szabadságvesztés is várhat, ha elítéli a bíróság, amiért feminista, testpozitív alkotásokat tett közzé. Húsz városban tüntettek, hogy szolidaritást vállaljanak vele.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból