Orbán Viktor Facebook-videóban üzent, miután pénteken hajnali fél háromkor véget ért a csúcstalálkozó.

Magyar célok

Mint beszámoltunk róla, Oroszország elismerte az Ukrajna keleti részén lévő szakadár területek önállóságát és barátsági szerződést írt alá velük, amely értelmében akár katonai segítséget is nyújthat a rendkívül zavaros, harcoktól terhelt övezetben.

Orbán Viktor ebben a konfliktushelyzetben azt a döntést hozta, hogy honvédségi erőket vezényelnek az ukrán határra. Emellett pedig a katonai vezetőkkel is találkozott, majd a találkozó után beszámolót tartott.

Kapcsolódó cikk

Jelenlegi helyzet alapján, Fehéroroszország felől az orosz erők benyomultak a csernobili régióba, egész pontosan a csernobili nukleáris zónába, az ott lévő, szarkofággal lezárt, 1986-ban felrobbant atomreaktor és a területen lévő nukleáris hulladéktároló területére. A személyzetet túszul ejtették – veszélyben Ukrajna áramellátása.

Brüsszeli EU-csúcs az orosz-ukrán konfliktusról

Az Európai Unió tagállamai állam- és kormányfői a csütörtök esti és péntek hajnalig nyúló rendkívüli csúcstalálkozójukon megállapodtak az Oroszország elleni új szankciócsomagról, amely az ország pénzügyi szektorára, az energia- és a közlekedési ágazatára, a kettős felhasználású termékekre, valamint az exportellenőrzésre és az exportfinanszírozásra, a vízumpolitikára, és további orosz személyek szankcionálására terjed ki. A részletek kidolgozására azonban még várni kell – hozta le a Blikk a miniszterelnök videója után.

Egyetértettünk abban, hogy a háború semmilyen konfliktushelyzetre sem jelenthet megoldást. Közösen elítéltük Oroszország háborús lépéseit Ukrajnával szemben, és egységesen szankciók bevezetéséről döntöttünk. Ezek a szankciók nem érintik az energia területét, ezért Magyarország és az Unió többi tagállamának energiaellátása a szankciók ellenére is biztosítva van

– mondta el a videóban.
Hozzátette, hogy döntöttek arról, hogy több pénzt kell fordítani azoknak az országoknak a biztonságára, amelyek szomszédosak Ukrajnával, így Magyarországéra is, és több pénzt kell fordítani a keleti határvédelemre. Emelett egyetértettek abban, hogy felelős magatartásra van szükség, elkapkodott és felelőtlen nyilatkozatok csak rontják a helyzetet, és veszélyeztetik az európai emberek biztonságát.
“Világossá tettem, hogy mi ki fogunk állni Magyarország nemzeti érdekei mellett, és nem fogjuk engedni, hogy Magyarországot bárki belesodorja ebbe a háborúba” – biztosította a magyarokat a videóban. Ma a NATO-nál folytatják az ülésezést.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet