Orbán Viktor a Kossuth rádióban azt mondta, "Magyarországnak is lenne tengere, ha nem vették volna el tőle". A horvát kormány szerint ez rombolja a két ország közötti jó viszonyt.

Orbán Viktor az uniós Oroszország elleni olajembargót kritizálta a Kossuth rádióban adott interjújában. Kijelentései miatt Magyarország zágrábi nagykövetét behívatták a horvát külügyminisztériumba, írjaSzeretlek Magyarország

A miniszterelnök szerint az orosz gáz– és olajimport bojkottálása felér a magyar gazdaságra ledobott atombombára. Ezt azzal magyarázta, hogy mivel az országnak nincsen tengere, ezért csak vezetéken keresztül tud olajhoz jutni. “Akinek van tengere, és vannak tengeri kikötői, az hajókon tud szállítani olajat a világ bármely pontjáról.”

De vannak országok, amelyeknek nincsenek tengerei. Nekünk is lenne, ha nem vették volna el őket, de nincsenek jelen pillanatban, ezért Magyarországra orosz vagy bármilyen fajta olaj kizárólag csak csővezetéken érkezhet

– fogalmazott.

A horvát külügyminisztérium közleményben ítélte el a miniszterelnök kijelentéseit, amik szerintük rombolja az országok közötti jóbaráti viszonyt.”Elítélünk minden területi követelést a szomszédos államokkal szemben” – írta a tárca.

Menczer Tamás államtitkár azzal reagált, hogy a horvát kormány félreértette Orbán kijelentéseit amiben csak “egy történelmi tényt említett”.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet