Orbán Viktor megerősítette, Magyarország továbbra sem nyújt segítséget Ukrajnának, se katonák, se fegyverek formájában.

Orbán Viktor Facebook-videóban mondta el, a legfontosabb a magyar emberek élete és biztonsága, ebbe beleértve a kárpátaljaiakat is, írjaSzeretlek Magyarország.

Nem hozhatunk, nem is fogunk olyan döntéseket hozni, amely célponttá változtatná akár a magyarországi településeket, embereket, akár a Kárpátalján élő magyarokat vagy akár ukránokat.

A kormány megerősítette korábbi álláspontját, miszerint Magyarország nem küld se katonákat, se fegyvereket Ukrajnába, de azt sem engedélyezi, hogy Magyarország területén fegyvereket szállítsanak a háború sújtotta országba.

Orbán Viktor videóüzenetében hangsúlyozta, hogy Ukrajna a barátunk, és a bajbajutottakon segíteni kell, ezért nagy humanitárius akcióval készül az ország. Ennek keretében 600 millió forint értékben küldenek élelmiszert, higiéniai eszközöket és gyermekápolási termékeket az ukránoknak. 

Vlagyimir Putyin február 24-én hajnalban rendelte el az Ukrajna elleni támadást. Az Európai Unió több állama is hadi eszközökkel segíti az ukránokat, Orbán Viktor kijelentette, Magyarországnak nincsen nélkülözhető fegyvere a szomszédos ország számára. A harcokban már kárpátaljai magyar katonák is elestek. Az első orosz-ukrán béketárgyalásról ebben a cikkünkben írtunk korábban. A háború kitörése óta tömegek menekülnek Ukrajnából a környező országokba, köztük Magyarországra.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet