Orbán Viktor magyar miniszterelnök a beszélgetést azzal kezdte, hogy ő emlékszik háborús helyzetre, és ez már a harmadik háború, amelynek során ő Magyarország miniszterelnöke.

Történelmi példák

1999-ben a NATO avatkozott be Szerbia és Albánia háborújába és akkor is fennállt az a veszély, hogy a szomszédunkban vívott háborúba hazánk is belesodródhat. Ezt követően az első, 2014-2015-ös orosz-ukrán konfliktusról beszélt, amit a Krímben vívtak, a mostani háború pedig a harmadik, amit közvetlenül a szomszédunkban folytatnak. Ahogy korábban, most is az a magyar álláspont, hogy Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia, erre kell összepontosítani – hozta le a HVG.

Magyarország, ha akarna, de nem akar, akkor sem tudna mások rendelkezésére bocsátani hadiipari eszközt vagy katonát

– fogalmazott.

Orbán Viktor elmondta, hogy háborús helyzetben stratégiai nyugalomra van szükség, hiszen ilyenkor általában zűrzavar lesz. Megemlítette, hogy a magyar baloldal fegyvereket küldene Ukrajnába, ami szerinte nem éppen stratégiai nyugalomról árulkodik. A miniszterelnök szerint Magyarországnak most nincs is olyan fegyvere, amit nélkülözni tudna.

Kapcsolódó cikk

A magyar miniszterelnök azon bejelentése, hogy nem nem bocsát hadiipari eszközt Ukrajna számára azért is érdekes, hiszen nemrég az EU olyat tett, amelyet fennállása óta soha. Mint beszámoltunk ebben a cikkünkben róla, az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen közleménye szerint az Európai Unió kész fegyverekkel is támogatni Ukrajnát.

Állítja, van különbség menekült és menekült között

A kormányfő az elmúlt évek hazai hadiipari fejlesztéséről is beszélt, és hogy mi a békére készülünk, ezért indították meg a szükséges lépéseket, amiket a baloldal folyamatosan támadott.

Nem kell atomtudósnak lenni, hogy valaki különbséget tegyen a messziről érkező muszlim tömegek és a háború elől menekülők között

– mondta a miniszterelnök azzal kapcsolatban, hogy a kormány korábbi, bevándorlásellenes álláspontját sokan kritizálták és hozzátette, hogy aki Ukrajnából ide jön, azoknak minden segítséget meg fognak adni, mert Magyarország egy jó ország és a magyar egy jó nép, ezért is lehet az, hogy sok önkéntes ajánlotta már fel a segítségét.

A miniszterelnök kijelentette, és mindig is ezen az állásponton volt, hogy nem hisz a szankciók jótékony hatásában, de most nem az okoskodás ideje van.
Szerint minél tovább húzódik a háború, annál több lehet a kárpátaljai célpont, erre fel kell készülni. Brüsszel nem adott pénzügyi segítséget a muszlim menekültek idején sem, és szerinte ahogy akkor, úgy Magyarország most is egész Európa határait védi, de ő azt javasolja, hogy Brüsszelre ne számítsunk, csak magunkra, illetve a NATO-ra.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet