A magyar kormány minden kapcsolatot felfüggeszt az Európai Bizottság alelnökével

Bekeményít Orbán Viktor magyar miniszterelnök: levélben fordult az Európai Bizottság elnökéhez, hogy felfüggeszt mindenféle kapcsolatot Vera Jourovával.

Távozásra intette Orbán az EU-biztost

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, melyben tájékoztatta, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével, Vera Jourovával – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedd reggel.

orban viktor Ursula von der Leyen europai bizottsag elnoke vera jourova
Orbán Viktor és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 2019 augusztusában / Fotó: Getty Images

Hozzátette: Orbán Viktor álláspontja szerint az EU-biztosnak a tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges. Ezzel viszont nem ért egyet Ursula von der Leyen, akinek teljes a bizalma Vera Jourovában, így megvédte őt – derült ki az Európai Bizottság kedd déli brüsszeli sajtótájékoztatóján, amiről ebben a cikkben számoltunk be.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Magyarország 2004-es csatlakozása óta az Európai Unió elkötelezett tagja. Vitás kérdésekben mindig – és legtöbbször eredménnyel – törekedtünk a megegyezésre. Értékeljük (Ursula von der Leyen) elnök asszony bizottsági elnöki munkáját[/perfectpullquote]

– szögezte le a magyar miniszterelnök.

Jourová nem lehet a jogállamiság védelmezője Orbán szerint

Orbán Viktor kifejtette: “Vera Jourová bizottsági alelnök Magyarországot sértő szavai miatt kénytelen vagyok elnök asszonyhoz fordulni. A bizottság alelnöke Magyarországot nyilvánosan ‘beteg demokráciának’ nevezte, és azzal sértegette az Európai Unió magyar polgárait, hogy ‘nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló véleményt alkossanak.’ E kijelentések nemcsak a demokratikusan megválasztott magyar kormány elleni – lassan már szokásosnak tekinthető – támadást jelentenek, de sértőek Magyarországra és a magyar emberekre. Az előbbi helytelen, az utóbbi elfogadhatatlan” – írta a kormányfő.

vera jourova europai bizottsag orban viktor
Vera Jourová EU-biztos az urópai Parlamentben, 2020. október 7-én / Fotó: Virginia Mayo / AFP

Hozzátette: e kijelentések ellentétesek a Bizottság Lisszaboni Szerződésben deklarált semleges és objektív intézményi szerepével; a nyilatkozat semmibe veszi a lojális együttműködés alapelvét, és kizárja az értelmes párbeszéd lehetőségét Vera Jourová bizottsági alelnök és Magyarország között.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Aki tevékenységével megsérti a Szerződést, az nem lehet a jogállamiság és az európai értékek védelmezője. A biztos asszony kijelentései összeegyeztethetetlenek a bizottságban elfoglalt pozíciójával, ezért tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges. Amíg ez nem történik meg, addig a magyar kormány Vera Jourovával felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat[/perfectpullquote]

– tájékoztatta levelében Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökét.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból