A Nobel-díjas Orhan Pamuk fotók formájában készítette el új regényét

Isztambul panorámáját tárja az olvasók elé Orhan Pamuk Balkon című új kötete, a török metropolisz mindennapjait azonban nem hagyományos regényben vagy novellákban írja le, hanem otthonának teraszáról készített fotókban mutatja be.

A Nobel-díjas török író 2011 telén mintegy 8500 színes felvételt készített a Boszporusz-csatorna bejáratáról, az óvárosról, Isztambul ázsiai és európai részéről. A virradatkor, alkonyatkor, ködben, hóviharban készült fotókon megörökítette a csatornán átkelő hajókat, a repülő madarakat, a várost környező hegyeket és a távoli szigeteket is.

A török író 500 fotót válogatott Balkon című kötetébe, amelyet a Steidl német könyvkiadó adott közre.

orhan pamuk life literary creed
Orhan Pamuk Balkon című új regénye fotók formájában készült / Fotó: MTI

A könyvbemutatót az író jelenlétében szombaton rendezték a göttingeni Günter Grass Archívumban, ahol egy fotókiállítás is nyílt a páratlan felvételekből.

Az 1952-ben született Pamuk eredetileg festészetet tanult, és 16 éves kora óta foglalkozik fotózással.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ritka az, amikor valaki ilyen pontosan mesél el egy történetet fotókkal[/perfectpullquote]

– méltatta a könyvkiadó a kötetet, amelyet “fotó formájában készült regénynek” nevezett.

A sötétség és fényA nevem Piros és a Hó című művek szerzője 2006-ban kapta meg az irodalmi Nobel-díjat, könyveit mintegy 30 nyelvre fordították le és száz országban adták ki.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból