Közel ötmillió forintot gyűjtött az Örkény Színház a függetleneknek

Mácsai Pál a magyar kultúra napján tartott felolvasóest után megköszönte az Örkény Színház nézőinek a támogatást, ami lehetővé tette, hogy a fiatal független alkotók ilyen jelentős összeghez jussanak.

Az Örkény Színház kiemelten fontosnak tartja a független színházak meglétét, munkáját. “Működésük évtizedek óta inspirálóan hat egész színházi életünkre. Ritka időszakoktól eltekintve az állandó támogatással nem rendelkező együttesek anyagi helyzete mindig bizonytalan volt – ma különösen az” – közölte a teátrum.

macsai pal orkeny szinhaz adomany magyar kultura napja 2020
Mácsai Pál jelképesen átadta a fotósorozatból és a felolvasásból származó bevételt Rihay-Kovács Zitának és Imely Zoltánnak a FESZ ügyvezető titkárának és társelnökének / Fotó: Horváth Judit / Örkény Színház

Az Örkény Színház névadója egy helyen azt írja, hogy „Legtöbb, amit egyik ember a másiknak adhat, a szolidaritás.” Ennek szellemében két akciót indítottak ebben az évadban, amelyek bevétele a független színházi alkotókat támogatja, ezen belül is azokat, akiknek a legkisebb esélye van munkájukhoz forrást találni: a pályakezdőket. A kezdeményezésben együttműködő partner a Független Előadóművészeti Szövetség volt.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az adventi időszakban egy sorszámozott, limitált példányszámú fotósorozatot adtunk ki, „Csak a madzag tenné?” címmel, amelyet a magyar színházi fotográfia legendája, az évtizedes szünet után újra aktív Keleti Éva készített a társulatról. A sorozatot Örkény István Az élet értelme című egypercese ihlette. Ez a novella arról szól (többek között), hogy a dolgokat létre kell hozni, meg kell csinálni[/perfectpullquote]

– áll az Örkény közleményében.

“Mégsem vagytok a magyar kultúra gyilkosai?” – A tüntetés 9 legerősebb beszéde

Tüntetést szerveztek hétfő estére a “kultúra függetlenségéért”. A demonstráción Fullajtár Andrea, Brada Beáta, Sodró Eliza, Farkas Franciska, Jordán Tamás, Mácsai Pál, Pintér Béla, Karácsony Gergely és Boross Martin szólalt fel. madách tér tüntetés, nemzeti kultúra alap tüntetés, színház tüntetés, pintér béla

A kiadvány 100 sorszámozott példányban jelent meg. A sorozat minden példánya elkelt, az első számú példányt pedig online aukcióra bocsátották.

Január 22-én, a magyar kultúra napján pedig Nézzünk bizakodva a jövőbe címmel teltházas felolvasást tartottak Örkény egyperceseiből, szintén a független színházi szféra támogatására.

A kiadvány és a felolvasóest együttes nettó bevétele 4.522.835 forint lett.

Az előadás végén Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója jelképesen átadta a fotósorozatból és a felolvasásból származó bevételt Rihay-Kovács Zitának és Imely Zoltánnak a FESZ ügyvezető titkárának és társelnökének.

Menekülés a konfliktusba – Egy önpusztító vallomásai az Örkény Színpadán

Jászberényi Sándor haditudósító, nemzetközi sikereket elért író, aki a világ nem éppen legegyszerűbb területeibe nyújt betekintést a háborúk sújtotta övezetek iránt magyarul érdeklődőknek. Azt a sorok legelején le kell szögeznem, hogy rajongóként ültem be a színdarabra. Személy szerint nagyon nagyra tartom Jászberényi szinte utolsó mohikánként vívott küzdelmét azért, hogy az idehaza szebb időket megélt haditudósítói hagyományt fenntartsa.

Mácsai Pál megköszönte az Örkény Színház nézőinek a támogatást, ami lehetővé tette, hogy a fiatal független alkotókat ilyen jelentős összeghez jussanak.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Bízunk benne, hogy példánk követőkre talál és a szakma és a nézők összefogásával tovább segíthetjük ezt a fontos színházi területet. Nézzünk hát bizakodva a jövőbe![/perfectpullquote]

– írta az Örkény Színház.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból