Oroszország elkezdte visszafogni a gázszállítást, történelmi csúcson a gáz ára a holland tőzsdén.

Bár a Gazprom bejelentette, nem tervezi megszakítani a gáz exportálását Európa irányába, a számok az ellenkezőjéről árulkodnak. Miután az orosz állami holding csupán 20 százalék szállítási kapacitást foglalt le a Jamál-Európa gázvezetéken, a nyersanyag ára elszállt, és elérte a történelmi csúcsot, 193 eurót. A Szeretlek Magyarország Török Lajost, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzőjét kérdezte a helyzettel kapcsolatban.

A szakértő elmondása szerint Európa nagyon kiszolgáltatott Oroszországnak a gázzal kapcsolatban, így az árak elszállása egyértelműen negatív fejlemény. Szerencsére a fűtés szezon vége felé járunk, így nincs ok a túlzott aggodalomra. Ha a következő fűtési szezonig nem érkezne gáz Magyarországra, akkor sem történne különösebb fennakadás. Fontos azt is kiemelni, hogy az ország ellen bevezetett szankciók sora után a gáz exportja az állam utolsó külföldről érkező bevételi forrása. 

Az állami támogatottsági rendszernek köszönhetően lakossági szinten az emelkedés nem fog jelentősen mutatkozni. Az áremelkedést azok fogják megérezni, akik nem esnek bele a rezsicsökkentés kereteibe. Azok az iparágak szenvedik meg a gázcsapok részleges vagy teljes elzárását, amelyek munkája magas gázhasználattal jár, például a műtrágyázás vagy a kőolaj-finomítás. Így a lakosságot közvetlenül nem, de közvetetten érinti az emelkedés.

A szakértő szerint az üzemanyagárakban is mutatkozna drágulás, azonban az árak befagyasztása miatt ez sem fogja érinteni a lakosságot. “Ez a MOL-nak okozhat jelentős veszteséget a következő időszakban. Nyilván ők ezt részben visszanyerik az által, hogy van gáztermelői tevékenységük is, de így is jelentősen elmaradt profitot jelentene” – tette hozzá.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet