Fegyveresek több orosz katonát mészároltak le egy tartalékos hadsereg támaszpontján, bár a helyszíni jelentések szerint az áldozatok száma sokkal magasabb, mint amennyit a tisztviselők bejelentettek.

Vlagyimir Putyin szerint három fegyveres lőtt katonákra Belgorod térségében, és 11-en haltak meg, írja a DailyStar.

A SOTA független hírügynökség azt állítja, hogy 22 ember meghalt és további 16 megsebesült, ami ellentétben áll a Kreml hivatalos irányvonalával, és arra utal, hogy az orosz kormány megpróbálta kicsinyíteni a lövöldözés valódi mértékét.
A fegyveresek, akiket orosz tisztviselők “terroristáknak” neveznek, a volt szovjet Tádzsikisztánból származnak. Ők azok a sok ezer tartalékos között voltak, akiket Putyin a közelmúltban ukrajnai harcra hívott, és az Ukrajnával határos Belgorod régióban állomásoztak.

Kapcsolódó cikk

A fegyveresek közül kettőt agyonlőttek, a másikról azt feltételezik, hogy elmenekült. Az orosz védelmi minisztérium csak körülbelül 12 órával a történtek után fedte fel az incidenst.
A gyilkosságokra akkor került sor, amikor a katonáknak célgyakorlatba kellett kezdeniük, mielőtt a frontvonalra küldték volna őket a Brjanszk régióból érkező tartalékosok többségével. Az elhunyt katonai „önkéntesek” főként Brjanszk régióból származtak, de legalább egy a moszkvai régióból származott – közölte a SOTA.

Olekszij Aresztovics ukrán tisztviselő, aki Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek a tanácsadója, azt mondta, hogy az incidenst a vallási identitásról szóló vita okozhatta. A tádzsikok túlnyomórészt muszlimok, de nem világos, hogy a fegyvereseket saját országukban vagy Oroszországból toborozták-e.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet