Nagyon nehéz éjjelen van túl nem csak Ukrajna, de Európa többi országának polgárai is.

Csütörtök éjjel, 23 óra körül írta Telegramján Energodar polgármestere, Dmitro Orlov, hogy egy órája tart a heves harc az oroszok és ukrán között Európa legnagyobb atomerőműjéért. Bár a képminőség érthetően nem túl jó, a YouTube-on egy ipari kamera által küldött képeken beleláthatunk a harcokba. Annyit például már ki lehet venni, hogy tűz ütött ki az erőműben éjjel 1 óra körül.

Hajnalban Volodomir Zelenszkij, Ukrajna elnöke egész Európának riadót fújt egy videóüzenetében, amelyet azután tett közzé, hogy az oroszok támadása következtében tűz ütött ki a zaporizzsjai atomerőműben.

Zelenszkij azt mondta, hogy az orosz tankok hőkamerákkal vannak felszerelve, tudták, hogy mire lőnek, és szerinte az oroszok még hasonló akciókat fognak végrehajtani.
„Európaiak, ébredjetek fel, kérlek. Mondjátok el a politikusaitoknak: az orosz csapatok egy atomerőművet bombáznak Ukrajnában. Felhívjuk a figyelmet: soha egyetlen állam sem lőtt atomerőművekre. Történelmünkben, az emberiség történetében ez az első alkalom, hogy a terrorista állam nukleáris terrorhoz folyamodott” – mondta Zelenszkij, aki Csernobilt is előhozta.
Orosz-Ukrán Háború Atomerőmű Bombázás
Az Orosz Csapatok Az Éjjel Órákon Át Lőtték Az Erőművet Is, Ezen Az Térfigyelő Kamera Felvételéből Kivágott Képkockán Egy Bomba Felvillanása Látható / Fotó: - / Afp
„Aki ismeri a Csernobil szót, az tudja, mennyi szenvedést és áldozatot okozott az atomerőműben történt robbanás. Globális katasztrófa volt. Emberek százezrei küzdöttek a következményei ellen. Több tízezer embert evakuáltak.”
Szerinte Oroszország nukleáris hamuval borítaná be az egész országot, ezért azonnal le kell állítani az orosz hadsereget. „Ha robbanás történik, az mindennek a vége. Európa vége. Evakuálni kell Európát.”
Boris Johnson, az Egyesült Királyság elnöke is elítélte a hajnalban történteket. „A miniszterelnök azt mondta, Putyin elnök meggondolatlan lépései immár közvetlenül veszélyeztethetik egész Európa biztonságát. Kijelentette, hogy az Egyesült Királyság mindent megtesz annak érdekében, hogy a helyzet ne romoljon tovább” – közölte Johnson szóvivője.

Kapcsolódó cikk

A CNN elérte a zaporizzsjai atomerőmű szóvivőjét, Andrij Tuzt, aki azt mondta a tűz kitörése után néhány órával, hogy abbamaradtak a harcok a erőműnél, de a tüzet még nem tudták eloltani, de a háttérsugárzás szintje jelenleg normális. (Itt még hajnal 4 óra körül járunk – a szerk.)

Ezután, közel reggel 7 órához az ukrán katasztrófdavédelem közölte, „6:20-kor eloltották a tüzet az energodari Zaporizzsja Atomerőmű oktatási épületében. Nincsenek áldozatok”.
Az erőmű korábbi jelentései szerint nem sérültek meg létfontosságú részei a létesítménynek, nincs radioaktív szivárgás.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.