Mindenki reméli, hogy ilyen nem történik meg, de ha igen, komolyan el kell gondolkodni a további teendőkön – mondta a lengyel elnök a BBC-nek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök politikailag már elvesztette az ukrajnai háborút, és katonailag sem áll nyerésre – vélte Andrzej Duda lengyel államfő a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva.

Arra a kérdésre, hogy Putyin elszánhatja-e magát vegyi fegyverek bevetésére, ahogy attól egyes nyugati szakértők tartanak, Duda azt mondta: az orosz elnök “bármit bevethet”, mert nagyon nehéz helyzetbe került. 

Majd arra a felvetésre, hogy tömegpusztító fegyverek bevetése esetén a NATO-nak be kellene-e avatkoznia, azt mondta: mindenki reméli, hogy Putyin semmiféle ilyen eszközt – sem vegyi, sem biológiai, sem nukleáris fegyvert – nem használ.

Kapcsolódó cikk

Ha azonban ez mégis bekövetkezik, az fordulatot jelentene, és a NATO-nak komolyan el kellene gondolkodnia a további teendőkön, mert ez már veszélyes helyzetet teremtene nemcsak Európa, nemcsak a szűkebb közép-európai térség, hanem az egész világ számára – mondta.
A lengyel légierő MiG-29-es harci repülőgépeinek Ukrajna számára történő esetleges átadásáról is kérdezték a lengyel államfőt, amivel kapcsolatban jelezte, hogy a terv komoly félelemmel töltötte el a a lengyel közvéleményt, mert Oroszország világossá tette, hogy hadüzenetnek tekintené a lépést.

Duda szerint a harci repülőgépek átadása vagy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azon kérésének teljesítése, hogy a Nyugat létesítsen repüléstilalmi övezetet Ukrajna légterében akár a harmadik világháború kitörését is jelenthetné. A lengyel felvetést korábban a Pentagon is elvetette.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet