A lépés megtörténhet ezen a héten a tisztviselő szerint.

A NATO egy magas rangú hírszerzési tisztviselője szerint Fehéroroszország arra készül, hogy katonáit Ukrajnába küldje az orosz invázió támogatására – írta meg a The Guardian.

Úgy véli, talán már ezen a héten megtörténhet mindez a minszki katonai előkészületekkel kapcsolatos növekvő aggodalom közepette.

Fehéroroszországot már korábban is használták megállóhelynek az orosz erők, akik közös hadgyakorlatok ürügyén gyűltek össze a múlt heti, Ukrajna elleni teljes körű invázió előtt.

Kapcsolódó cikk

A brit hírportál megjegyezte, egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy Minszk a háború kifejezett résztvevője felé halad.

Minszk hétfőn bejelentette, hogy népszavazás után visszavonja nem nukleáris státuszát, lehetővé téve orosz fegyverek Fehéroroszországban való elhelyezését. A lépés tiltakozást váltott ki az országban.

Múlt héten Josep Borrell, az EU külügyminisztere azt mondta, hogy Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök lehetővé teszi, hogy országa orosz szatellitállammá váljon.

Vasárnap este pedig az Egyesült Államok tisztviselője azt mondta: „Nagyon világos, hogy a Kremlt meghosszabbították, Minszkig érvényes a Kreml”, utalva ezzel arra, hogy Fehéroroszország kvázi Oroszországgal egyenlő.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.