A fiú többek között azt kérdezte, hogy Putyin miért indított háborút Ukrajnában.

Moszkvában rendőrök mentek ki egy hatodikos gyerek lakásához, aki történelemórán a háborúról kérdezett, és a szünetben azt kiabálta, hogy „Dicsőség Ukrajnának” – számolt be a 444 a Meduza cikkét szemlézve.

A Kirill nevű fiú március 4-én – elmondása alapján több osztálytársával együtt – kérdéseket tett fel a tanárnak, aki úgy döntött, hogy aznap a harcokról beszélget a diákokkal. A fiú többek között azt kérdezte, hogy Putyin miért indított háborút Ukrajnában. Erre a tanár azt mondta, hogy ez nem háború, hanem „különleges művelet”.

Kirill megkérdezte azt is, hogy miért kezdett el egyáltalán valaki háborúzni, és mikor lesz az egésznek vége. A tanár erre azt válaszolta, hogy Ukrajna kezdte, és akkor lesz vége, ha Ukrajna kapitulál. Az óra után Kirill több diáktársával együtt a folyosón azt kiabálta, hogy „Dicsőség Ukrajnának!”.

A fiú édesanyja, Natalja azt mondta, a tanítás után ismeretlen számról felhívták, és a rendőrségre hívták, hogy beszélgessenek a fiáról. Kirill osztályfőnöke pedig az iskolába hívta, hogy találkozzon a fiatalkorúak felügyelőivel. Natalja nem ment el a találkozóra, és kivette a fiát az iskolából.

Március 7-én, amikor Kirill egyedül volt otthon, két rendőr érkezett a házukhoz. A fiú nem nyitotta ki az ajtót, ezért a rendőrök kikapcsolták az áramot a lakásban, és távoztak, az ajtónál pedig egy kihallgatási idézést hagytak.

Kapcsolódó cikk

Az anya nem tudja, ki tett panaszt a rendőrségen a család ellen, de elmondása szerint régóta tartó konfliktusuk van az iskolával.

Mint nemrég beszámoltunk ebben a cikkünkben, Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében akár 15 év börtönbüntetést is kaphat az, aki szerint a jelenlegi helyzet háború. A Kreml álláspontja szerint az orosz-ukrán háború nem háború, hanem “különleges hadművelet”. 

Ezt követően egy papot bíróság elé állítanak, mert az orosz rendőrség szerint a pap „az orosz fegyveres erőket hiteltelenítette” prédikációjával, amely bűncselekménynek számít az orosz állam szerint.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet