Az Európai Bizottság bejelentette, hogy fegyvereket fognak szállítani Ukrajnának, története során először – írja a BBC a beszámolójában. Ez a döntés része annak a nagyszabású, új szankciós csomagnak, amelyet Oroszországgal és részben Fehéroroszországgal szemben hozott az Európai Unió és amelynek részleteit Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ismertette vasárnap.

Egyre erőteljesebb szankciókat vezetnek be Oroszországgal szemben

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ma délutáni sajtótájékoztatóján bejelentette: ez a lépés vízválasztó, írta meg a BBC. Rámutatott, a közösség története során először finanszírozza fegyverek és egyéb felszerelések vásárlását és szállítását egy olyan országba, amelyet támadás ért.

Közölte továbbá, hogy az Európai Unió egy új szankciós csomagról döntött, amely három nagyon súlyos büntetést vezet be Oroszországgal és Fehéroroszországgal szemben.

Az első ezek közül, hogy megtiltják Oroszországnak az európai légtér használatát.

“Minden orosz tulajdonú, orosz lajstromjelű és orosz irányítású repülőgépre vonatkozó tilalmat javaslunk. Ezek a repülőgépek többé nem szállhatnak le, nem szállhatnak fel és nem repülhetnek át az Európai Unió területe felett. Ez minden repülőgépre érvényes lesz” – hangsúlyozta az Európai Bizottság elnöke.
Légterünket minden orosz repülőgép előtt lezárjuk. És ebbe beletartoznak az oligarchák magángépei is – tette hozzá.

A szigorú döntés bejelentése előtt számos európai ország már vasárnaptól lezárta légterét az orosz légitársaságok és repülőgépek előtt, köztük Németország, Franciaország és Olaszország.

Fehérororszországot bűnrészességgel vádolják

Azt is bejelentette von der Leyen, hogy az Európai Unió csapást mér a Kreml médiagépezetére is, számos orosz médiumot betiltanak.

Az állami tulajdonban lévő Russia Today és a Szputnyik orosz állami hírügynökség, valamint leányvállalataik többé nem terjeszthetik hazugságaikat Vlagyimir Putyin háborújának igazolására

– jelentette ki. Hozzátette, olyan eszközöket dolgoznak ki, amelyekkel betilthatjuk ezeket az orosz hírforrásokat.
Harmadik csapásként pedig kiterjesztik a meglévő szankciókat Fehéroroszországra.

Kapcsolódó cikk

“Lukasenka rezsimje bűnrészes az Ukrajna elleni kegyetlen támadásban” – mondta az Európai Bizottság elnöke. Hozzátette, hogy a szankciók Fehéroroszország legfontosabb ágazatait és exporttermékeit célozzák. Az MTI tudósítása szerint ez azt jelenti, hogy az EU leállítja az ásványi üzemanyag, a dohány, a fa- és fűrészárú, a cement, a vas és az acélexportját Fehéroroszországba.
“Ki fogjuk terjeszteni azokat az exportkorlátozásokat is, amelyeket a kettős felhasználású árukra vezettünk be Oroszországgal szemben. Ezzel elkerülhetővé válik az Oroszországgal szembeni intézkedéseink kijátszásának kockázata is” – jelentette ki Ursula von der Leyen.
Von der Leyen megerősítette továbbá: az EU lekapcsol fontos orosz bankokat a SWIFT-rendszerből, emellett betiltja az orosz központi bank tranzakcióit és befagyasztja annak készleteit. Az EB elnöke elmondta azt is, hogy Európa “tárt karokkal” fogadja azokat az ukrán menekült állampolgárokat.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.