Az ukrán hatóságok azt állítják, az orosz hadsereg fehér foszfort tartalmazó lövedéket vetettek be Kramatorszk városánál.

Ahogy a Blikk is megírta, a kijevi rendőrfőnök-helyettes egy videót is megosztott, amiről azt állítja, egy foszforbomba-támadás látható.

Az ENSZ 1980-as nemzetközi fegyverjogi rendelkezése szerint tilos a foszforlövedék használata lakott területek ellen, csak nyílt területen, álcázó füstfüggöny alkotóelemeként szabad bevetni kis mennyiségben. Tehát amennyiben az ukrán hatóság vádai igazak, az oroszok háborús bűncselekményt követtek el. 

A fehér foszfort tartalmazó fegyverek azért veszélyesek, mert ha nagy mennyiségben használják, a becsapódás környékén tartózkodóknak súlyos külső és belső égési sérüléseket okozhat, belélegzése pedig fulladással vagy maradandó légzőszervi károsodással jár. A szakértők évek óta követelik, hogy a fehér foszforos bombát minősítsék vegyi fegyvernek és vezessék be általános tilalmukat. 

Az orosz hadsereg korábban Szíriában, Aleppo ostromakor vethettek be hasonló eszközöket. Az ukrán tisztviselők korábban is azt állították, az orosz erők foszforbombát használtak Luhanszk városában. Az oroszok korábban azt mondták, Ukrajna vegyi fegyvereket tervez bevetni saját népe ellen, hogy azután az országot gyanúsítsa a merénylettel. Az amerikai vezetők ebből arra következtettek, hogy Putyin biológiai és vegyi fegyvereket akar használni. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet