Az ukrán háborús övezetben dolgozó Gennagyij Druzenko bocsánatkérésre kényszerült, miután azt mondta, hogy elrendelte orvosainak, hogy „kasztrálják” az elfogott orosz katonákat, mert „csótányok” voltak.

Egy kelet-ukrajnai háborús övezetben működő mobilkórház tulajdonosa, Gennagyij Druzenko elárulta, hogy utasította orvosait, “kasztrálják az elfogott orosz katonákat”, mert “csótányok, nem eberek” – számolt be a Daily Star.

A 49 éves Druzenko kénytelen volt bocsánatot kérni korábbi kijelentéséért az Ukrajna-24 tévécsatornának adott interjúja után az orosz hadifoglyokról.

„Mindig is nagy humanista voltam, és azt mondtam, hogy ha valaki megsebesül, az többé nem ellenség, hanem beteg” – mondta az interjú során.

“De most nagyon szigorú parancsot adtam, hogy kasztráljanak minden [elfogott orosz] férfit, mert ők csótányok, nem emberek” – tette hozzá.

Azt is mondta az ismert orosz tévéműsorvezetőnek, Jevgenyij Kiszeljovnak, hogy “higgye el, minden orvos, aki megmentette a betegeket – az oroszok itt fognak meghalni. Nagy számban hunynak el.”

Szerinte az oroszok, akik Ukrajnába mennek, emlékezni fognak az ott töltött töltött rémálmukra, “ahogy a németek emlékeznek Sztálingrádra”.

Az orvos azonban azóta a közösségi médiában bocsánatot kért megjegyzéseiért, és azt állította, hogy a kórház "senkit nem kasztrál, és nem is fog".

A kórház honlapján közzétett közleményben azt mondták, hogy Druzenko “érzelmesen nyilatkozott a «betolakodók» sterilizálásáról”, és azt állították, hogy ezt “a személyesen Gennagyij és családja elleni fenyegetés késztette”.

Druzenko hozta létre az első önkéntes mobilkórházat, amely civil orvosokat és nővéreket küld a kelet-ukrajnai szeparatista köztársaságokhoz közeli konfliktusövezetbe.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet